Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

W dniu 7 grudnia 2012 r. w Centrum Techniki Kulinarnej przy ul. Racjonalizacji 5 w Warszawie odbył się  Ogólnopolski Turniej Szkół Gastronomicznych: „Dania Rybne w tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2012”.  Organizatorami tego przedsięwzięcia była grupa Dora Metal - producent urządzeń i mebli gastronomicznych oraz Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.  

W uroczystości wzięli udział przedstawiciele Biura Edukacji, Wydziału Oświaty, Urzędu Marszałkowskiego, Towarzystwa Przyjaciół Warszawy, Ministerstwa Rolnictwa, Agencji Rynku Rolnego oraz wielu innych stowarzyszeń i organizacji ogólnopolskich.                        

Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie zakąski o charakterze wigilijnym z wykorzystaniem śledzi oraz wykwintnego dania zasadniczego z dorsza. Rywalizacja kucharzy trwała od godz. 10:00 do 16:00 wraz z 3 zmianami zespołów startujących w konkursie. Podczas ich pracy pozostali uczestnicy mieli możliwość wzięcia udziału w pokazach sztuki carvingu, szkoleniach balistycznym oraz pokazach barmańskich.

Zespół Szkół im Bolesława Prusa w Pułtusku reprezentowała Karolina Prusinowska i Ewa Trawicka, uczennice klasy III Technikum żywienia i gospodarstwa domowego, które pod kierunkiem mgr inż. Anny Kmiołek przygotowywały się do konkursu.

Dziewczęta w zadaniu konkursowym wykonały zakąskę „Śledź pod pierzynką” oraz danie zasadnicze „Dorsz pieczony z pistacjami i orzechami laskowymi na puree z ziemniaków i zielonego groszku z dodatkiem sosu holenderskiego i salsy z warzyw”. 

Jury konkursowe uznało Karolinę Prusinowską osobowością konkursu za wiedzę, umiejętności, precyzję, życzliwość i uśmiech wobec pozostałych konkursowiczów i jury. Karolina ujęła jury sporządzeniem tradycyjnego domowego majonezu i wykorzystaniem go do zakąski. Jako jedyna powróciła do tradycji kulinarnych. 

Serdecznie gratulujemy reprezentantkom naszej szkoły.




Poprawiony: wtorek, 11 grudnia 2012 13:21
 
 
<<  Grudnia 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo