W dniu 7 grudnia 2012 r. w Centrum Techniki Kulinarnej przy ul. Racjonalizacji 5 w Warszawie odbył się Ogólnopolski Turniej Szkół Gastronomicznych: „Dania Rybne w tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2012”. Organizatorami tego przedsięwzięcia była grupa Dora Metal - producent urządzeń i mebli gastronomicznych oraz Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.
W uroczystości wzięli udział przedstawiciele Biura Edukacji, Wydziału Oświaty, Urzędu Marszałkowskiego, Towarzystwa Przyjaciół Warszawy, Ministerstwa Rolnictwa, Agencji Rynku Rolnego oraz wielu innych stowarzyszeń i organizacji ogólnopolskich.
Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie zakąski o charakterze wigilijnym z wykorzystaniem śledzi oraz wykwintnego dania zasadniczego z dorsza. Rywalizacja kucharzy trwała od godz. 10:00 do 16:00 wraz z 3 zmianami zespołów startujących w konkursie. Podczas ich pracy pozostali uczestnicy mieli możliwość wzięcia udziału w pokazach sztuki carvingu, szkoleniach balistycznym oraz pokazach barmańskich.
Zespół Szkół im Bolesława Prusa w Pułtusku reprezentowała Karolina Prusinowska i Ewa Trawicka, uczennice klasy III Technikum żywienia i gospodarstwa domowego, które pod kierunkiem mgr inż. Anny Kmiołek przygotowywały się do konkursu.
Dziewczęta w zadaniu konkursowym wykonały zakąskę „Śledź pod pierzynką” oraz danie zasadnicze „Dorsz pieczony z pistacjami i orzechami laskowymi na puree z ziemniaków i zielonego groszku z dodatkiem sosu holenderskiego i salsy z warzyw”.
Jury konkursowe uznało Karolinę Prusinowską osobowością konkursu za wiedzę, umiejętności, precyzję, życzliwość i uśmiech wobec pozostałych konkursowiczów i jury. Karolina ujęła jury sporządzeniem tradycyjnego domowego majonezu i wykorzystaniem go do zakąski. Jako jedyna powróciła do tradycji kulinarnych.
Serdecznie gratulujemy reprezentantkom naszej szkoły.
|