Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

 

II Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”


W weekend 28-30 maja odby się II Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Organizatorem konkursu by Stefan Birek - szef kuchni Hotelu Lord przy pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Współorganizatorem Konkursu by Hotel *** - Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie "Wspólnota Polska" Dom Polonii wraz z szefem kuchni Krzysztofem Sutkowskim.
W Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym dla uczniów Szkół Gastronomicznych brały udział dwuosobowe zespoły z całego kraju. Była załoga z Gdańska, Szczecina, Ostrołęki, Rudy Śląskiej, Pomiechówka, Warszawy i oczywiście z Pułtuska.
Naszą szko ę reprezentowali uczniowie trzeciej klasy o profilu kucharz Piotr Kulaszewski i Przemys aw Bednarz. Pod kierunkiem szefa kuchni z Domu Polonii Krzysztofa Sutkowskiego i pani Anny Sawickiej przygotowali dania konkursowe, które cieszy y podniebienia jurorów. By y to: winny lin otulony ko derką z sera pleśniowego i pora oraz perliczka w marynacie miodowej nadziewana śliwką podana na grzance i szparagach ubrana żurawiną i szpinakiem. Poza zespo em nauczycieli z dzia u gastronomicznego startującą ekipę dopingowa a pani dyrektor Dorota Or owska. Uczniowie naszej szko y z klas III i I technik hotelarstwa oraz I technik żywienia zaangażowali się również w pomoc organizatorom wydarzenia i dzielnie pomagali przy obsłudze uroczystości.
Celem konkursu by o propagowanie polskiej sztuki kulinarnej, łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością i nawiązywanie nowych znajomości w środowisku, nasza załoga czuje się w pełni usatysfakcjonowana udziałem w konkursie.
W ramach imprez dodatkowych odbyły się:
- Fina Konkursu telewidzów „Rodzinne potyczki kulinarne - Polskie danie z rusztu”
- Potyczki kulinarne – grillowanie dla aktorów i dziennikarzy
- Konkurs Kulinarny dla motocyklistów z Gold Wing Club of Poland
Podczas ca ego dnia na terenach zamkowych odbywa y się konkursy dla dzieci i młodzieży w ramach programu „Kulinarna Edukacja Dzieci i Młodzieży”.
Wieczorem odby a się Gala diner, na której zostały wręczone dyplomy za uczestnictwo, II Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” nagrody zwycięskim duetom i statuetki z podziękowaniami dla sponsorów i patronów medialnych.

 



Poprawiony: środa, 23 marca 2011 22:29
 
 
<<  Maja 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo