Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

W dniach 19-20 maja w naszym mieście odbył się IV Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Organizatorem Konkursu był Stefan Birek - Szef Kuchni Hotelu Lord, a współorganizatorami: Hotel – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Quality Culinary Club. Patronat honorowy nad imprezą objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W programie odbyły się kulinarne potyczki kucharzy profesjonalistów, uczniów i amatorów. Uczniowie Zespołu Szkół im. B. Prusa w Pułtusku brali czynny udział w uroczystości poprzez pomoc w obsłudze konkursu i uroczystej wieczornej gali. Uczniowie, którzy obsługiwali uroczystość to: Justyna Matuszewska, Ewelina Stachowska, Weronika Siemborska, Damian Skierkowski, Magdalena Korzon, Katarzyna Napiórkowska, Jakub Ochtabiński, Rafał Piechociński, Jolanta Pierzchała, Łukasz Pilarski, Jacek Pilarski, Arciszewska Monika, Karolina Linka, Paweł Malik, Luiza Pikora, Magdalena Sieńkowska, Dariusz Michalak, Dawid Pałac, Karolina Prusinowska, Edyta Sieńkowska, Aneta Szymańska, Ewa Trawicka

Najważniejszym wydarzeniem podczas uroczystości był konkurs kulinarny w kategorii uczniowie. Podczas turnieju młodzi adepci sztuki kulinarnej zostają zauważeni przez profesjonalistów, a ich potrawy niemal dorównują potrawom przygotowanym przez zawodowców. Celem Konkursu było:

- łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością

- propagowanie polskiej sztuki kulinarnej

- promowanie producentów polskiej żywności


Przedmiotem Konkursu było:

a) przekąska zimna, a w niej:

- pstrąg wędzony cały + ser Capresi Firmy „Warmia” GRUPA POLMLEK + dowolny produkt wiosenny (nowalijka)

b) danie główne, a w nim:

-  udko kaczki + soczewica + młoda kapusta czerwona

Przygotowania do konkursu trwały kilka miesięcy. Najpierw zostały wysłane zgłoszenia ze zdjęciem potrawy i na tej podstawie jury z 30 drużyn z całej Polski wytypowało 10 ekip, które zakwalifikowały się do finału. Powiat pułtuski reprezentowali Tomasz Golianek i Daniel Podlasin, uczniowie Zespołu Szkół im. B. Prusa, przygotowani przez mgr inż. Annę Sawicką. Zostali wysoko ocenieni przez jury techniczne konkursu.

Konkursowi kulinarnemu towarzyszył szereg innych imprez, m.in.:

  • Finał Konkursu "Rodzinne potyczki kulinarne - Polskie danie z rusztu"
  • Konkurs Kulinarny Motocyklistów z Honda Gold Wing Club of Poland
  • Potyczki Kulinarne – grillowanie aktorów i dziennikarzy
  • Mini Turnieje Kulinarne – grillowanie aktorów i dziennikarzy
  • Miasteczko sponsorów
  • Galla Dinner
  • i wiele innych atrakcji

Wieczorem odbyła się Gala Diner, na której zostały wręczone zwycięskim duetom nagrody, uczestnikom dyplomy, a sponsorom i patronom medialnym statuetki z podziękowaniami. Ponadto każdy z uczestników otrzymał książkę „Birkowie od kuchni”. 

Zwycięzcami zmagań kulinarnych zostali :

UCZNIOWIE:

I miejsce Paweł Wilamowski i Dawid Walas, Zespół Szkół Gastronomicznych, ul. Henryka Sienkiewicza 88 - Łódź

II miejsce Jarosław Kowalewski i Łukasz ŁAdno, Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego, ul. Poznańska - Warszawa

III miejsce Bartosz Murawski i Mateusz Litwińczuk, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, ul. Majdańska - Warszawa


PROFESJONALIŚCI

I miejsce Paweł Wilamowski i Dawid Walas, Zespół Szkół Gastronomicznych, ul. Henryka Sienkiewicza 88 - Łódź

II miejsce Przemysław Suska i Kamil Myka, Amber Room w Warszawie

III miejsce Piotr Górecki i Robert Ostrowski, Catering Wiśniewscy Team w Warszawie


Zwieńczeniem wieczoru była aukcja dzieł carvingowych, z któej dochód (5400 zł), podobnie jak w latach ubiegłych, przekazany został dla Fundacji Dzieci Żywionych Inaczej przy Centrum Zdrowia Dziecka.

Kliknij i obejrzyj filmik




Poprawiony: środa, 30 maja 2012 09:47
 
 
<<  Września 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo