Jak co roku uczniowie wszystkich klas o profilach Technik Żywienia, Kucharz Małej Gastronomii, Kelner, Technik Organizacji Usług Gastronomicznych brali udział w Konkursie Kulinarnym z okazji święta zakochanych. Panująca w szkole miłosna atmosfera łączyła się z aromatem wypieków. Zadanie uczestników polegało na przygotowaniu „Słodkiego Deseru Walentynkowego”, bo pod takim tytułem został zorganizowany konkurs w naszej szkole. Uczniowie pracując w zespołach dwuosobowych wykazali się niesamowitą kreatywnością, pomysłowością i umiejętnością wykorzystania wiedzy teoretycznej w praktyce. Poza tortami w kształcie serduszek, deserami dla dwojga podanymi w kieliszkach do Martini, jury mogło podziwiać pięknie podane musy, kremy i galaretki, wykonane na poziomie profesjonalnych szefów kuchni. Komisja oceniała desery w skali 5- punktowej, w następujących kategoriach: dobór składników, atrakcyjność sensoryczną, konsystencję potrawy, wrażenie ogólne i estetykę podania. Wszystkie potrawy zostały bardzo wysoko ocenione przez jury, w skład którego weszły panie: Zofia Strusińska, Barbara Grąbczewska, Anna Wójcik, Anna Dubaj, Anna Kmiołek oraz Anna Sawicka. Jury w trakcie burzliwych narad wyłoniło zwycięzców.
I miejsce Tomasz Golianek, Daniel Mikołaszek oraz Maciej Wydra z klasy III Technik Żywienia,
za deser "Love Marshmollow" – czyli miłosne ptasie mleczko
II miejsce Arkadiusz Wydra z klasy IV Technik Żywienia
III miejsce Natalia Marzoch, Andrzej Stańczak i Marcin Dąbrowski z klasy II Technik Kelner
Wyróżnienia otrzymały następujące osoby:
Barbara Kuszewska, Justyna Jaskulska oraz Dominika Niezgoda z klasy I Kucharz Małej Gastronomii
Wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy i zapraszamy do udziału w kolejnej edycji konkursu w 2013 roku.
|