Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

                                                                                      ,, Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń, w tym co ma w głowie i co na stole"
                                                                                                                                                                   (prof. Jan Gawęcki)

13 stycznia 2012 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie, odbyły się okręgowe eliminacje XVI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, współorganizatorem Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie.
Celem olimpiady jest: podniesienie poziomu kształcenia zawodowego, pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia, konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów z różnych szkół, nawiązanie współpracy pomiędzy szkołami. Tematyką wiodącą tegorocznej edycji Olimpiady były ,,Normy i zalecenia żywieniowe a marketing żywności".
Naszą szkołę reprezentowały: Anna Dziadak i Katarzyna Dziadak, uczennice klasy IV technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego, które zostały wyłonione podczas eliminacji szkolnych. Uczennice przygotowywały się do eliminacji okręgowych pod kierunkiem nauczycielki przedmiotów gastronomicznych - pani Anny Wójcik. Atrakcją dla uczestników Olimpiady i ich opiekunów był pokaz kulinarny, połączony z warsztatami na temat sushi, przeprowadzony przez Dariusza Richtera i Tomasza Szymankiewicza z Sushi Akademia oraz wykład prof. Ireny Ozimek ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pt. ,,Prawa konsumenta na rynku żywności". Eliminacje zakończone zostały ogłoszeniem wyników, rozdaniem dyplomów i nagród. Udział w Olimpiadzie był doskonałą okazją do poszerzenia horyzontów, wymiany poglądów, poznania nowych trendów żywieniowych.

 

Eliminacje szkolne w ZSBP:



Eliminacje okręgowe w Warszawie:



Poprawiony: poniedziałek, 23 stycznia 2012 19:55
 
 
<<  Września 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo