,, Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń, w tym co ma w głowie i co na stole" (prof. Jan Gawęcki) 13 stycznia 2012 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie, odbyły się okręgowe eliminacje XVI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, współorganizatorem Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Celem olimpiady jest: podniesienie poziomu kształcenia zawodowego, pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia, konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów z różnych szkół, nawiązanie współpracy pomiędzy szkołami. Tematyką wiodącą tegorocznej edycji Olimpiady były ,,Normy i zalecenia żywieniowe a marketing żywności". Naszą szkołę reprezentowały: Anna Dziadak i Katarzyna Dziadak, uczennice klasy IV technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego, które zostały wyłonione podczas eliminacji szkolnych. Uczennice przygotowywały się do eliminacji okręgowych pod kierunkiem nauczycielki przedmiotów gastronomicznych - pani Anny Wójcik. Atrakcją dla uczestników Olimpiady i ich opiekunów był pokaz kulinarny, połączony z warsztatami na temat sushi, przeprowadzony przez Dariusza Richtera i Tomasza Szymankiewicza z Sushi Akademia oraz wykład prof. Ireny Ozimek ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pt. ,,Prawa konsumenta na rynku żywności". Eliminacje zakończone zostały ogłoszeniem wyników, rozdaniem dyplomów i nagród. Udział w Olimpiadzie był doskonałą okazją do poszerzenia horyzontów, wymiany poglądów, poznania nowych trendów żywieniowych.
Eliminacje szkolne w ZSBP:
Eliminacje okręgowe w Warszawie:
|
Poprawiony: poniedziałek, 23 stycznia 2012 19:55 |