22 maja 2018 r. uczniowie Zespołu Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku uczestniczyli w „Mikserze Kulinarnym” – pokazie kulinarnym i prezentacji dla uczniów szkół i klas gastronomicznych. „Mikser Kulinarny” odbył się w Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie w ramach programu pt. „Szef dla Młodych Talentów”. W programie uroczystości znalazły się:
- Edukacyjny pokaz kulinarny o kuchni na lato Pawła Serafina – szefa kuchni Akademii Inspiracji MAKRO;
- Prelekcja o kulisach pracy Sebastiana Maliszewskiego – szefa kuchni restauracji Flaming w Warszawie;
- Vademecum sommeliera wodnego;
- Test wiedzy i mini–konkursy, w których były nagrody – w tym tygodniowe staże w restauracji Flaming oraz gadżety.
Szczególnie interesujący był wykład sommaliera wodnego. Dowiedzieliśmy się, że woda mineralna to nie jest „po prostu woda”. Okazało się, że woda nie jest „bez smaku”. Smak wody zależy od zawartości składników mineralnych. Tych ostatnich nie powinno być w wodzie ani za dożo, ani za mało. Dowiedzieliśmy się, w jaki sposób serwujemy i podajemy wodę mineralną, kiedy i do jakich potraw, że cena wody może być bardzo zawyżona oraz że są wspaniałe wody mineralne np. „Kryniczanka” i „Nałęczowianka”, które smakują wybornie.
Prelegent opowiedział nam dlaczego odnotowujemy wzrost w kategorii „woda”
- Trend zdrowego trybu życia
- Styl życia
- Dobry powód, by nie pić alkoholu
- Chęć konsumentów do wydawania pieniędzy na produkt luksusowy
- Duża dostępność
- Woda z kranu nie jest smaczna
Zapoznaliśmy się również z klasyfikacją wody ze względu na źródło pochodzenia:
- Woda z kranu
- Woda źródlana
- Naturalna woda mineralna
I. Woda z kranu
- Minerały dodawane
- Nie posiada pierwotnej czystości
- Mniej restrykcyjna kontrola jakości niż woda w butelkach
II. Woda źródlana
- Podziemne źródła
- Pod jedną marka kilka źródeł
- Skład mineralny może być zmieniony
- Butelkowana niekoniecznie ze żródła
III. Naturalna woda mineralna
- Butelkowana tylko ze źródła
- Marka równa się nazwa podziemnego źródła
- Nie można dodać / odjąć minerałów
- Stały skład mineralny
- Posiada pierwotną czystość oraz naturalną florę bakteryjną
- Najbardziej restrykcyjna kontrola jakości i kontrola prawna
Okazało się, że najbardziej odpowiednia do picia jest naturalna woda mineralna. Po prelekcji poczęstowano nas wodą mineralną „Kropla Delice”, uczniowie biorący udział w konkursie otrzymali nagrody, a do szkoły zostały przesłane książki kucharskie „Szef dla młodych talentów” MIX wiedzy kulinarnej.
W wycieczce uczestniczyli uczniowie III klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod opieką Barbary Grąbczewskiej i Anny Wójcik.
B. Grąbczewska
|