Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

W Zespole Szkół im. B. Prusa, w ramach obchodów 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, rozpoczął się cykl działań mających na celu przybliżenie tradycji kulinarnych naszych babć i dziadków. Pierwsze kulinarne wspomnienia dotyczyły potraw jadanych na przednówku. Przednówek (przed nowymi zbiorami), to czas liczony na wsi pomiędzy okresem kończenia się zapasów żywności w gospodarstwach z poprzedniego roku, zwykle pod koniec zimy, a okresem zazielenienia się łąk. Uczniowie klasy I kucharz przygotowali w ramach zajęć edukacyjnych zupę szczawiową, przecieraki ze słoniną, jabłka w cieście naleśnikowym. Młodzież po degustacji sporządzonych potraw była zdziwiona ich smakowitością, dla wielu z nich było to pierwsze spotkanie z dawną kuchnią.

Przecieraki 4 porcje

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 10 dag słoniny,
  • sól.

Sposób wykonania:

Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Jeżeli masa ma w sobie dużo wody, nadmiar odcedzić.
Dodać obie mąki, posolić i dokładnie wymieszać.
Ciasto musi być dosyć gęste, żeby kluski nie rozpływały się w wodzie.
Najlepiej sprawdzić ich wytrzymałość wrzucając kawałek ciasta do wrzącej wody.
Jeżeli utworzy się klusek, ciasto jest dobre, w przeciwnym wypadku należy dodać trochę mąki.
Ciasto rozkładamy na płaskim talerzu i małą łyżeczką zsuwamy do wrzącej, osolonej wody.
Łyżeczkę moczymy za każdym razem w gotującej wodzie, aby ciasto nie przywierało do niej.
Przecieraki gotujemy od 10 do 15 minut, co pewien czas mieszając.
Słoninę kroimy w kostkę i topimy na patelni.
Gotowe przecieraki wyjmujemy łyżką cedzakową.

Przed podaniem polewamy tłuszczem ze skwarkami.


                                                                                          Kierownik szkolenia praktycznego



Poprawiony: piątek, 25 maja 2018 09:08
 
 
<<  Grudnia 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo