W Zespole Szkół im. B. Prusa, w ramach obchodów 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, rozpoczął się cykl działań mających na celu przybliżenie tradycji kulinarnych naszych babć i dziadków. Pierwsze kulinarne wspomnienia dotyczyły potraw jadanych na przednówku. Przednówek (przed nowymi zbiorami), to czas liczony na wsi pomiędzy okresem kończenia się zapasów żywności w gospodarstwach z poprzedniego roku, zwykle pod koniec zimy, a okresem zazielenienia się łąk. Uczniowie klasy I kucharz przygotowali w ramach zajęć edukacyjnych zupę szczawiową, przecieraki ze słoniną, jabłka w cieście naleśnikowym. Młodzież po degustacji sporządzonych potraw była zdziwiona ich smakowitością, dla wielu z nich było to pierwsze spotkanie z dawną kuchnią.
Przecieraki 4 porcje
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 10 dag słoniny,
- sól.
Sposób wykonania:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jeżeli masa ma w sobie dużo wody, nadmiar odcedzić. Dodać obie mąki, posolić i dokładnie wymieszać. Ciasto musi być dosyć gęste, żeby kluski nie rozpływały się w wodzie. Najlepiej sprawdzić ich wytrzymałość wrzucając kawałek ciasta do wrzącej wody. Jeżeli utworzy się klusek, ciasto jest dobre, w przeciwnym wypadku należy dodać trochę mąki. Ciasto rozkładamy na płaskim talerzu i małą łyżeczką zsuwamy do wrzącej, osolonej wody. Łyżeczkę moczymy za każdym razem w gotującej wodzie, aby ciasto nie przywierało do niej. Przecieraki gotujemy od 10 do 15 minut, co pewien czas mieszając. Słoninę kroimy w kostkę i topimy na patelni. Gotowe przecieraki wyjmujemy łyżką cedzakową.
Przed podaniem polewamy tłuszczem ze skwarkami.
Kierownik szkolenia praktycznego
|