Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

IV Festyn Zdrowia

11 maja 2018r. w Zespole Szkół im. B. Prusa odbył się IV Festyn Zdrowia, pod hasłem Kasze w diecie Polaków. W wydarzeniu udział wzięli: uczniowie szkół podstawowych i gimnazjów pod opieką nauczycieli, przedszkolaki z wychowawcami, seniorzy oraz uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół. Festyn uświetniły swoją obecnością: wicestarosta Beata Jóźwiak, dyrektor Wydziału Edukacji, Sportu, Kultury i Zdrowia Katarzyna Jankowska,  Prezes Powiatowego Oddziału ZNP w Pułtusku Maria Korbal, Przewodnicząca NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty Ziemi Pułtuskiej Jolanta Siejbik.

Ideą placówki jest promowanie zdrowego stylu życia, w związku z tym szkoła podejmuje szereg działań związanych z tematyką zdrowia. W programie festynu zapewniono atrakcje, które miały sprawić, że uczestnicy poczują się zdrowo:

hzapewniono prawidłowe funkcjonowanie organizmu serwując potrawy z kasz i orzeźwiające napoje, a także zapewniając ruch na świeżym powietrzu,

huwolniono same dobre emocje, dzięki czemu rozładowano napięcie, lęki, stany depresyjne,

hpobudzono umysł przez zmuszenie do logicznego myślenia w licznych konkursach,

hstworzono okazję do nawiązania, podtrzymania relacji z innymi ludźmi w różnym wieku (od przedszkolaków do seniorów).

Podjęte przedsięwzięcie miało na celu zapewnienie wszystkich wyznaczników zdrowia na poziomie fizycznym, psychicznym i społecznym.

W dniu festynu pogoda dopisała i można było wspólnie spędzić czas w otoczeniu przyrody. Uczniowie Zespołu Szkół wraz z nauczycielami zapewnili szereg atrakcji w postaci gier, konkursów, degustacji potraw, grilla, zabiegów fryzjerskich i pamiątkowych zdjęć. Wśród stoisk prezentowali się stypendyści marszałka województwa mazowieckiego z technikum żywienia i usług gastronomicznych z innowacją dietetyka, którzy oferowali porady żywieniowe wraz z analizą składu ciała wykonaną na specjalistycznych wagach. Uczennice z tej samej klasy częstowały dietetycznymi, orzeźwiającymi napojami wykonanymi w termomixie, m.in. z arbuza, natki pietruszki, szpinaku, bananów. Tematyka festynu to kasze, więc nie zabrakło potraw z kasz, które jednocześnie miały być zachętą do stosowania ich w diecie. Uczestnicy mogli spróbować deseru z kaszy jaglanej i daktyli; musu z kaszy manny i owoców; stefanki na herbatnikach z kremem z kaszy manny; ciastek z płatków owsianych z dodatkiem żurawiny i pestek z dyni; kotletów z kaszy gryczanej, jęczmiennej z dodatkiem koperku, marchwi, sera, grzybów z licznymi sosami; pierogów drożdżowych z kaszą gryczaną. Na stoisku częstowano smacznymi chlebami i ciastkami żytnimi upieczonymi na zajęciach pod kierunkiem Pani Wicedyrektor Anny Balcerowskiej. Swoje wyroby zaprezentowali również lokalni producenci żywności współpracujący ze szkołą. Zakład Mięsny Lenarcik serwował m.in. kiełbasy z dziczyzny, dojrzewające, mięsa pieczone. Piekarnia Białczak upiekła chleb z samych ziaren, chleb z żurawiną, bułki z kiełkami i chałki. Siedlisko Lelluja wystawiło naturalne sery typu korycińskie z ziołami, czarnuszką, dojrzewające i wędzone. Zakład Mleczarski w Makowie Mazowieckim oferował jogurty i desery mleczne.

Festyn uświetnili absolwenci szkoły wykonując popisowe dania i napoje. Przemek Gorczyński przygotowywał kaszotto z pęczaku z pieczarkami i białym winem, a Kamil Przewłodzki prezentował elementy pokazu barmańskiego serwując ciekawe bezalkoholowe drinki. Ciekawym wydarzeniem był również konkurs kulinarny pt. Królewska sałatka z kaszy, w którym rywalizowali uczniowie w zawodzie kucharz z Branżowej Szkoły I stopnia. Konkurencję wygrali Weronika Wiśniewska i Adam Borkowski z kl II. Najmłodsi goście mogli pod okiem pani Lidii Przybysz wykonać zdrową, smaczną i kolorową kanapkę. Gry i zabawy sportowe zapewniły Panie: Teresa Zielińska, Barbara Krzemień-Kozłowska i Cecylia Sokołowska, zaś łamigłówki dla osób w różnym wieku Pani Barbara Grąbczewska i Anna Wójcik. Wszyscy chętni mogli skorzystać z umiejętności uczennic z technikum usług fryzjerskich, które wraz z Panią Edytą Jaskulską wykonywały zabiegi pielęgnacji włosów i modne fryzury. Uczniowie w zawodzie technik organizacji reklamy robili wszystkim chętnym zdjęcia pamiątkowe.

Inicjatorkami festynu kolejny już raz były Panie Lidia Przybysz i Marta Kulesza, w działaniach i organizacji wspierały je Panie: Anna Wójcik, Elżbieta Błaszczyk, Barbara Grąbczewska, Anna Balcerowska, Celina Sokołowska, Teresa Zielińska, Barbara Krzemień Kozłowska, Edyta Jaskulska, Jolanta Jadaś, Jadwiga Knochowska, Ewa Lisiecka i Pan Jan Murza. Wszystkim organizatorom tego wydarzenia oraz uczestnikom serdecznie dziękujemy.

                                                                                  Kierownik szkolenia praktycznego



 

Poprawiony: czwartek, 17 maja 2018 10:47
 
 
<<  Grudnia 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo