Sporządzanie różnego rodzaju elementów dekoracyjnych lodów
Zespół Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku uczestniczy w ogólnopolskim projekcie edukacyjnym "Kreatywne warsztaty lodowe z Scholler Ice Cream". Głównym celem warsztatów jest rozwijanie pasji i zainteresowań uczniów w zakresie komponowania deserów lodowych na bazie ,,Scholler Ice Cream”. Najbardziej kreatywni uczniowie będą mieli okazję wziąć udział w Ogólnopolskim Konkursie Master Challenge by Schöller, który odbędzie się w Expo Mazury w Ostródzie w dniu 17 kwietnia 2018 roku. Nagrodą główną w konkursie jest 3 000 zł i warsztaty w Akademii Kurta Schellera.
Organizatorem projektu jest Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. Patronatem merytorycznym: Klub Szefów Kuchni z p. Dariuszem Strucińskim, koordynator projektu edukacyjnego z ramienia Fronerii p. Agnieszka Sikorska, koordynator projektu edukacyjnego z ramienia ZSG-S w Olsztynie p. Wioletta Rutkowska oraz p. Jolanta Urbanek. Patronatem medialnym czasopisma branżowe: papaja.pl, newsgastro.pl, Restauracja, Przegląd Gastronomiczny, kucharze-serwis.pl, Poradnik Restauratora, jedzenie.info.pl, Biznes Restauracja & Catering, Mistrz Branży, Przegląd Piekarski i Cukierniczy.
Producent lodów Nestle Schöller zapewnił lody na zorganizowanie warsztatów dla uczestników oraz firmowe zapaski. Z naszej szkoły w projekcie bierze udział 15 uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, którzy pod okiem Pani Marty Kuleszy tworzą autorskie receptury na kreatywny deser lodowy z wykorzystaniem lodów ,,Schöller Ice Cream”. Tematem pierwszych warsztatów było sporządzanie różnego rodzaju elementów dekoracyjnych z czekolady, karmelu, ciasta cygaretowego oraz sosów owocowych z nutą przypraw takich jak jałowiec, pieprz, chili.
Kierownik szkolenia praktycznego
|