Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Sporządzanie różnego rodzaju elementów dekoracyjnych lodów

 

Zespół Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku uczestniczy w ogólnopolskim projekcie edukacyjnym "Kreatywne warsztaty lodowe z Scholler Ice Cream". Głównym celem warsztatów jest rozwijanie pasji i zainteresowań uczniów w zakresie komponowania deserów lodowych na bazie ,,Scholler Ice Cream”. Najbardziej kreatywni uczniowie będą mieli okazję wziąć udział w Ogólnopolskim Konkursie Master Challenge by Schöller, który odbędzie się w Expo Mazury w Ostródzie w dniu 17 kwietnia 2018 roku. Nagrodą główną w konkursie jest 3 000 zł i warsztaty w Akademii Kurta Schellera.

Organizatorem projektu jest Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. Patronatem merytorycznym: Klub Szefów Kuchni z p. Dariuszem Strucińskim, koordynator projektu edukacyjnego z ramienia Fronerii p. Agnieszka Sikorska, koordynator projektu edukacyjnego z ramienia ZSG-S w Olsztynie p. Wioletta Rutkowska oraz p. Jolanta Urbanek. Patronatem medialnym czasopisma branżowe: papaja.pl, newsgastro.pl, Restauracja, Przegląd Gastronomiczny, kucharze-serwis.pl, Poradnik Restauratora, jedzenie.info.pl, Biznes Restauracja & Catering, Mistrz Branży, Przegląd Piekarski i Cukierniczy.

Producent lodów Nestle Schöller zapewnił lody na zorganizowanie warsztatów dla uczestników oraz firmowe zapaski. Z naszej szkoły w projekcie bierze udział 15 uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, którzy pod okiem Pani Marty Kuleszy tworzą autorskie receptury na kreatywny deser lodowy z wykorzystaniem lodów ,,Schöller Ice Cream”. Tematem pierwszych warsztatów było sporządzanie różnego rodzaju elementów dekoracyjnych z czekolady, karmelu, ciasta cygaretowego oraz sosów owocowych z nutą przypraw takich jak jałowiec, pieprz, chili.

 

                                                           Kierownik szkolenia praktycznego



 
 
<<  Grudnia 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo