Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

 Zdrowe przekąski i ciastka

Priorytetem kierunków gastronomicznych w Zespole Szkół im. B. Prusa jest promowanie zdrowego żywienia. W celu przybliżenia młodzieży tej tematyki odbyły się Warsztaty kulinarne realizowane w ramach projektu Staż i praktyka atutem przyszłego pracownika, a ich tematem były zdrowe przekąski i ciastka na przyjęcia coctailowe.

Uczniowie sporządzili muffinki bezglutenowe, marchewkowe; rogaliki krucho- drożdżowe z mąki orkiszowej; wafle z pełnego przemiału; pizzerinki z dodatkiem mąki orkiszowej; kanapki tortowe z pieczywa razowego z kolorowymi pastami z natki pietruszki, jaj, kurczaka oraz tortille z łososiem.

Muffinki marchewkowe bezglutenowe na ok 35 szt.

Składniki mokre

•6 jaj

•1,5 szklanki cukru

• 2 szkl. oleju

 

Składniki suche

•6szkl.mąki bezglutenowej

• ½ łyżeczki sody oczyszczonej

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• 1 łyżeczka cynamonu

h¼ szkl. wody

 

Dodatkowo

• 4,5 szkl. startej na średnich oczkach marchewki (9 średnie marchewki)

hŻurawina suszona 100g

 

Nagrzać piekarnik do temp. 170 st. C, termoobieg. Przygotować formę do muffinek i wyłożyć ją papilotkami. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mokre składniki umieścić w misce i lekko roztrzepać trzepaczką. Suche składniki wymieszać w osobnej misce. Mokre składniki przełożyć do suchych i wymieszać wszystko łyżką. Na końcu dodać startą marchewkę i wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanych papilotek napełniając je do 2/3 wysokości. Piec ok. 20 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.

           

                                                                                  Koordynator projektu



Poprawiony: wtorek, 27 lutego 2018 07:07
 
 
<<  Maja 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo