3 stycznia 2018 r. w Zespole Szkół nr 2 im. Adama Mickiewicza w Ciechanowie odbyła się gala rozdania nagród w międzyszkolnym konkursie gastronomicznym „Smaki dzieciństwa - czyli Kuchnia Polska oczami mojej babci”. Konkurs skierowany był do uczniów Mazowsza Północnego kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Celem konkursu była promocja sztuki kulinarnej charakterystycznej dla kuchni polskiej. Prace poddawane były ocenie Jury pod względem merytorycznym, jak i estetyki wykonania.
Komisja zwracała uwagę na sposób podania potrawy, dobór dodatków, przestrzeganie zasad HACCP, realizację tematyki konkursu oraz formę zaprezentowania etapów wykonania potrawy.
Konkurs spotkał się z dużym zainteresowaniem szkół regionu, a prace nadesłali uczniowie z:
-Zespołu Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku,
-Technikum nr 2 im. Antoniny Mrozowskiej w Mławie,
- Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Aleksandra Świętochowskiego w Gołotczyźnie,
- Zespołu Szkół w Raciążu,
- Technikum nr 2 im. Adama Mickiewicza w Ciechanowie.
Po burzliwych obradach komisja przyznała III miejsce ZSCKR w Gołotczyźnie za potrawę „Kozy babci Jadzi”. II miejsce otrzymały uczennice z Zespołu Szkół nr 2 im. Adama Mickiewicza w Ciechanowie, które przedstawiły proces produkcyjny dania głównego i deseru. Zwycięzcą konkursu został reprezentant ZS im. Bolesława Prusa w Pułtusku - Grzegorz Bednarz. Przygotował on „śledzia marynowanego w soku z kiszonego buraka na majonezie grzybowym z kartoflakiem i jabłkiem na karmelu”. Komisja podkreśliła, że praca Grzegorza wyróżniała się estetyką wykonania, każdy etap procesu produkcyjnego opisany był w sposób przejrzysty i interesujący, a uczeń doskonale zaprezentował wiedzę z zakresu systemu HACCP.
Lidia Przybysz
Zwycięska prezentacja Grzegorza
|