Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

3 stycznia 2018 r. w Zespole Szkół nr 2 im. Adama Mickiewicza w Ciechanowie odbyła się gala rozdania nagród w międzyszkolnym konkursie gastronomicznym „Smaki dzieciństwa - czyli Kuchnia Polska oczami mojej babci”. Konkurs skierowany był do uczniów Mazowsza Północnego kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

Celem konkursu była promocja sztuki kulinarnej charakterystycznej dla kuchni polskiej. Prace poddawane były ocenie Jury pod względem merytorycznym, jak i estetyki wykonania.

Komisja zwracała uwagę na sposób podania potrawy, dobór dodatków, przestrzeganie zasad HACCP, realizację tematyki konkursu oraz formę zaprezentowania etapów wykonania potrawy.

Konkurs spotkał się z dużym zainteresowaniem szkół regionu, a prace nadesłali uczniowie z:

-Zespołu Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku,

-Technikum nr 2 im. Antoniny Mrozowskiej w Mławie,

- Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Aleksandra Świętochowskiego w Gołotczyźnie,

- Zespołu Szkół w Raciążu,

- Technikum nr 2 im. Adama Mickiewicza w Ciechanowie.

Po burzliwych obradach komisja przyznała III miejsce ZSCKR w Gołotczyźnie za potrawę „Kozy babci Jadzi”. II miejsce otrzymały uczennice z Zespołu Szkół nr 2 im. Adama Mickiewicza w Ciechanowie, które przedstawiły proces produkcyjny dania głównego i deseru. Zwycięzcą konkursu został reprezentant ZS im. Bolesława Prusa w Pułtusku - Grzegorz Bednarz. Przygotował on „śledzia marynowanego w soku z kiszonego buraka na majonezie grzybowym z kartoflakiem i jabłkiem na karmelu”. Komisja podkreśliła, że praca Grzegorza wyróżniała się estetyką wykonania, każdy etap procesu produkcyjnego opisany był w sposób przejrzysty i interesujący, a uczeń doskonale zaprezentował wiedzę z zakresu systemu HACCP.

                                                                                              Lidia Przybysz

Zwycięska prezentacja Grzegorza



Poprawiony: czwartek, 01 lutego 2018 08:15
 
 
<<  Maja 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo