Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Uczymy się od najlepszych

W ramach współpracy z lokalnymi pracodawcami w Zespole Szkół im. B. Prusa odbyło się spotkanie z dyrektorem hotelu i restauracji MILORD panem Tomaszem Salwinem. Tematyką spotkania była sytuacja na rynku pracy w branży gastronomicznej, wymagania stawiane kandydatom do pracy oraz cenione przez pracodawców kompetencje społeczne i umiejętności zawodowe.  

Pan Tomasz Salwin jest  ekspertem w tematyce obsługi gości, szkolił m.in. kadrę do obsługi barmańsko-kelnerskiej na EURO 2012.

Spotkanie pan dyrektor rozpoczął od słów „aby być dobrym pracownikiem trzeba lubić co się robi, mieć pasję, kochać swój zawód, bo tylko wtedy człowiek czuje satysfakcję i radość”. Prowadzący przedstawił dlaczego warto pracować w gastronomii, wymienił zagrożenia związane z tą pracą oraz wyszczególnił, czego oczekuje gość od obsługi w restauracji. Dzięki przedstawionej sylwetce kelnera młodzież może dokonać  samooceny i stwierdzić, czy odpowiada wymaganiom stawianym przez pracodawcę oraz zdecydować się na praktyki, a następnie pracę na stanowisku kelnera.

Pożądane cechy pracownika obsługi gości:

  • Wzrost ok. 170cm
  • Prezencja
  • Sprawność fizyczna
  • Kultura osobista
  • Cierpliwość
  • Pogodne usposobienie

Następnie pan Tomasz Salwin zaprezentował kolejne etapy związane z nakrywaniem stołu. Czynność wydawałoby się banalna, ale mająca znaczenie w restauracji. Pod okiem eksperta uczniowie klasy III technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kl. III branżowej szkoły I stopnia w zawodzie kucharz mogli przećwiczyć prawidłowe nakrywanie stołu, w tym zdejmowanie obrusa w obecności gościa bez pokazywania blatu. Ekspert w tematyce obsługi gości udzielił także kilku cennych wskazówek, jak sporządzić dobrą kawę z ekspresu ciśnieniowego.



 
 
<<  Grudnia 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo