Ukraiński „Spartak”
W Zespole Szkół im. B. Prusa w Pułtusku od września 2016 roku kształci się młodzież z Ukrainy. Uczniowie klasy II Technikum żywienia i usług gastronomicznych – Maksym Skakun i Oleh Pikhmanets – podczas zajęć praktycznych procesy technologiczne w gastronomii bardzo chętnie przygotowują najbardziej znane i popularne potrawy ukraińskie. Podczas wypieku różnych rodzajów ciast, Maksym i Oleh pochwalili się „Spartakiem” – ciastem przygotowywanym na różne uroczystości, np. na święta, wesela. Przygotowanie ciasta wymaga sporo pracy i wysiłku. Jest to wypiek bardzo słodki, z dużą ilością kakao. Poniżej prezentujemy przepis i życzymy smacznego!!!
Lidia Przybysz
SPARTAK
Normatyw surowcowy:
1.Ciasto:
- Jajka 1 szt.
- Cukier 100g
- Miód 2 łyżki
- Mleko 6 łyżek
- Masło 50g
- Kakao 3 łyżki
- Mąka pszenna 300g
- Soda 1 łyżeczka
2. Krem:
- Mleko 350 ml
- Żółtka 2 szt.
- Mąka pszenna 2 łyżki
- Masło 150g
- Cukier 150g
- Cukier wanilinowy
3. Pomada:
- Cukier 4 łyżki
- Woda albo mleko 3 łyżki
- Masło albo margaryna 50g
- Kakao 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.CIASTO:
a)Jajko ubij z cukrem,
b)Dodaj masło, mleko, miód i włóż całość do łaźni wodnej do całkowitego rozpuszczenia masła i cukru,
c)Dodajemy sodę i mieszamy do zagotowania, a następnie zestawiamy z ognia,
d) Przesiewamy mąkę i kakao do miski, mieszamy i dodajemy mieszaninę, która została zdjęta znad kąpieli wodnej,
e)Można też zrobić odwrotnie: dodać mąkę z kakao do masy w kąpieli wodnej,
f)Wszystkie składniki należy mieszać łyżką a po połączeniu składników dopiero ręcznie (ciasto powinno być elastyczne!),
g)Ciasto dzielimy na 9 równych części i wałkujemy kółka (średnica 25 cm, można podsypać mąką podczas wałkowania),
h)Ciasto podzielone na 9 części (kulki) można umieścić na sicie w kąpieli wodnej, otrzymujemy tzw. Pieczone ciasto,
i)Na blachę posmarowaną olejem układamy rozwałkowane placki i pieczemy i tak samo postępujemy z pozostałymi.
2.KREM:
a)Roztrzepujemy jajko z cukrem (50g),
b)Dodajmy mąkę i cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy,
c)Dodajemy mleko małymi porcjami, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji,
d)Mieszaninę gotujemy na małym ogniu stale mieszając, aż do zagęszczenia,
e)Ugotowany krem przykrywamy folią spożywczązostawiamy do całkowitego wystudzenia,
f)W oddzielnej misce ucieramy masło z pozostałym cukrem (100g),
g)Dodajemy schłodzony krem, stale mieszając.
3.SKŁADANIE CIASTA:
a)Upieczone i wystudzone placki przekładamy kremem,
b)Placka na samej górze nie ma potrzeby smarowania kremem,
c)Przygotowanie pomady na ciasto:
- w małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy wodę, cukier, kakao i gotujemy na małym ogniu aż do zagęszczenia,
- przygotowaną pomadą polewamy ciasto (zarówno wierzch, jak i boki),
d)Boki ciasta można ozdobić okruszkami herbatników czekoladowych,
e)Przygotowane ciasto należy odstawić na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić do lodówki,
Ciasto „Spartak” jest najlepsze do spożycia następnego dnia.
|