Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Naleśniki w wielu odsłonach

Kucharz to zawód bardzo popularny. Rozwój gastronomii sprawia, że pracownicy z takim wykształceniem są  poszukiwani, a telewizyjny trend na gotowanie powoduje, że wszyscy próbują swojej przygody z kuchnią. Uczniowie Szkoły Branżowej w Zespole Szkół im. B. Prusa z klasy II kucharz wszystkim, którzy próbują swoich sił w kuchni, proponują wykonanie naleśników. Potrawy z naleśników wcale nie muszą być nudne, zwyczajne, wystarczy je tylko inaczej uformować, dodać farsz inny niż dżem i ładnie udekorować. W restauracjach naleśniki są serwowane jako wykwintne danie naleśniki są serwowane w postaci dodatku do rosołu tzw. makaron naleśnikowy, czyli naleśniki pokrojone jak makaron.

Prezentowane naleśniki uczniowie wykonali na procesach technologicznych w gastronomii pod kierunkiem pani Barbary Grąbczewskiej.

Życzymy smacznego.

 

Naleśniki 20 szt.

  • Mleko 0,5 l.
  • Mąka 0,5 kg
  • Jaja 2 szt.
  • Woda 0,5 l.
  • Tłuszcz do smażenia
  • Sól do smaku

 

Wykonanie:

1.Jaja wybić, dokładnie wymieszać z mlekiem, wodą i solą, Wsypać przesianą mąkę, ciasto dobrze wyrobić, aż będzie jednolite.

2.Patelnię rozgrzać, natrzeć słoniną lub olejem rozprowadzonym za pomocą połówki surowego ziemniaka przytrzymywanego widelcem.

3.Wlać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzić.

4.Smażyć z obu stron na złoty kolor.

 

Nadzienie do krokietów 10 porcji

  • pieczarki 0,5 kg
  • cebula 20 dag
  • jaja 4 szt.
  • bułka tarta 10 dag
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

1.Jaja ugotować na twardo, pokroić w kostkę.

2.Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć.

3.Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić.

4.Wszystkie składniki połączyć, wymieszać. Dodać bułkę tartą (łyżkę), doprawić do smaku.

5.Na naleśniki nakładać po około 50 g farszu i formować krokiety. Następnie zanurzać w rozmąconym jajku, obtaczać w bułce tartej, smażyć obustronnie na złoty kolor.

 

Nadzienie owocowe  10 porcji

  • jabłka 0,5 kg
  • brzoskwinie puszka
  • cukier puder 10 dag
  • cynamon, goździki do syropu
  • masło klarowane 5 dag
  • rodzynki 5 dag
  • cytryna

Wykonanie:

1.Jabłka obrać, pokroić na nieduże kawałki, skropić sokiem z cytryny.

2.Brzoskwinie odsączyć, pokroić podobnie jak jabłka.

3.Na głębokiej patelni rozgrzać masło, zrumienić jabłka, dodać brzoskwinie i chwilę razem smażyć.

4.Wlać gęsty syrop (ugotowany z cukru, 50 cm3 wody i przypraw). Dodać rodzynki i smażyć jeszcze 3 min.

5.Na każdy naleśnik kłaść 2 łyżki nadzienia.

6.Naleśniki uformować w sakiewkę, związać cieniutkim paskiem skórki cytryny.



 

 

Poprawiony: środa, 08 listopada 2017 12:10
 
 
<<  Maja 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo