Naleśniki w wielu odsłonach
Kucharz to zawód bardzo popularny. Rozwój gastronomii sprawia, że pracownicy z takim wykształceniem są poszukiwani, a telewizyjny trend na gotowanie powoduje, że wszyscy próbują swojej przygody z kuchnią. Uczniowie Szkoły Branżowej w Zespole Szkół im. B. Prusa z klasy II kucharz wszystkim, którzy próbują swoich sił w kuchni, proponują wykonanie naleśników. Potrawy z naleśników wcale nie muszą być nudne, zwyczajne, wystarczy je tylko inaczej uformować, dodać farsz inny niż dżem i ładnie udekorować. W restauracjach naleśniki są serwowane jako wykwintne danie naleśniki są serwowane w postaci dodatku do rosołu tzw. makaron naleśnikowy, czyli naleśniki pokrojone jak makaron.
Prezentowane naleśniki uczniowie wykonali na procesach technologicznych w gastronomii pod kierunkiem pani Barbary Grąbczewskiej.
Życzymy smacznego.
Naleśniki 20 szt.
- Mleko 0,5 l.
- Mąka 0,5 kg
- Jaja 2 szt.
- Woda 0,5 l.
- Tłuszcz do smażenia
- Sól do smaku
Wykonanie:
1.Jaja wybić, dokładnie wymieszać z mlekiem, wodą i solą, Wsypać przesianą mąkę, ciasto dobrze wyrobić, aż będzie jednolite.
2.Patelnię rozgrzać, natrzeć słoniną lub olejem rozprowadzonym za pomocą połówki surowego ziemniaka przytrzymywanego widelcem.
3.Wlać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzić.
4.Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Nadzienie do krokietów 10 porcji
- pieczarki 0,5 kg
- cebula 20 dag
- jaja 4 szt.
- bułka tarta 10 dag
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
1.Jaja ugotować na twardo, pokroić w kostkę.
2.Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć.
3.Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić.
4.Wszystkie składniki połączyć, wymieszać. Dodać bułkę tartą (łyżkę), doprawić do smaku.
5.Na naleśniki nakładać po około 50 g farszu i formować krokiety. Następnie zanurzać w rozmąconym jajku, obtaczać w bułce tartej, smażyć obustronnie na złoty kolor.
Nadzienie owocowe 10 porcji
- jabłka 0,5 kg
- brzoskwinie puszka
- cukier puder 10 dag
- cynamon, goździki do syropu
- masło klarowane 5 dag
- rodzynki 5 dag
- cytryna
Wykonanie:
1.Jabłka obrać, pokroić na nieduże kawałki, skropić sokiem z cytryny.
2.Brzoskwinie odsączyć, pokroić podobnie jak jabłka.
3.Na głębokiej patelni rozgrzać masło, zrumienić jabłka, dodać brzoskwinie i chwilę razem smażyć.
4.Wlać gęsty syrop (ugotowany z cukru, 50 cm3 wody i przypraw). Dodać rodzynki i smażyć jeszcze 3 min.
5.Na każdy naleśnik kłaść 2 łyżki nadzienia.
6.Naleśniki uformować w sakiewkę, związać cieniutkim paskiem skórki cytryny.
|