Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Spotkanie przy zdrowej herbatce i dyniowych muffinkach

W ramach „Innowacji pedagogicznej – dietetyka” 11 października 2017 r. w Zespole Szkół im. B. Prusa w Pułtusku odbyło się spotkanie klasy III TŻ z panem Cezarym Kownackim, właścicielem sklepu ze zdrową żywnością „Zdrowe NATURALIA” – zdrowo, naturalnie, profesjonalnie.

Pan Cezary Kownacki jest pasjonatem tematyki dotyczącej produktów naturalnych i posiada dużą wiedzę na ten temat. Pogadanka dotyczyła produktów dostępnych w sklepie „Zdrowe NATURALIA”, a przede wszystkim żywności przeznaczonej dla osób będących na diecie (żywność bezglutenowa, produkty dla wegetarian, produkty dla diabetyków), herbatek ekologicznych (czarne, zielone, czerwone, białe, Yerba mate, roobois), ziół (sypane, w saszetkach, mieszanki), kosmetyków i innych produktów dostępnych w sklepie (ksylitol, smalec z gęsi, czystek, młody jęczmień, ostropest plamisty, czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, gojnik, błonnik, pestki moreli gorzkiej, algi morskie, sól himalajska, olej kokosowy, nasiona szałwii, chia, koziradka).

Dowiedzieliśmy się, że nie każdy ksylitol pochodzi z brzozy fińskiej, jakie działanie ma koziradka, jakie produkty dla diabetyków są najbardziej popularne, że kosmetyki na porost włosów nie zawsze są skuteczne.

Spotkanie odbyło się przy ciepłej, ekologicznej herbatce (czystek, rumianek, mięta) i zdrowych dyniowych muffinkach. Herbatki ekologiczne podarował młodzieży pan Cezary Kownacki, a dyniowe muffinki upiekła młodzież z klasy III TŻ na zajęciach procesy technologiczne w gastronomii pod opieka pani Lidii Przybysz.

Spotkanie przygotowała Barbara Grąbczewska, a herbatkę parzyły autorki smacznych wypieków:  Karolina Chodyna, Klaudia Kopczyńska, Justyna Świderska i Paulina Pędowska z klasy III TŻ.

 

                                                                                                                     B. Grąbczewska



Poprawiony: poniedziałek, 16 października 2017 10:58
 
 
<<  Maja 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo