Grzybki (20 szt. – duże, 40 szt. – małe)
Normatyw surowcowy:
Ciasto:
• mąka 0,5kg
• margaryna 1 kostka
• śmietana 18% 1 szkl
Krem:
• mleko 0,5l
• margaryna kostka
• budyń waniliowy 1 opakowanie na 0,75 l mleka
• cukier ¾ szkl
Polewa:
• margaryna ¼ kostki
• cukier 4 łyżki
• woda 2 łyżki
• kakao 1 łyżka
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto
2. Rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm. Wyciąć foremką (do babeczek) ciasto i wykleić zewnętrzną część foremki (kapelusz).
3.Następnie wyciąć ciasto foremką i zrobić w nim niewielki otwór (spód do grzyba). Z ciasta uformować wałeczki, końcówkę umoczyć w białku, a następnie w maku (nóżka grzyba).
4.Upiec każdy element oddzielnie na złoty kolor (najszybciej pieką się spody kapeluszy, najdłużej nóżki grzybów).
5.Upieczone elementy pozostawić do ostygnięcia.
6.Składniki na polewę włożyć do garnka, rozpuścić i delikatnie zagotować.
7.Gęstniejącą polewę nanosić pędzelkiem na kapelusze, pozostawić do zastygnięcia polewy.
8.Ugotować budyń. Do garnka wlać ¾ ilości mleka przeznaczonego na budyń, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia.
9.W pozostałym mleku rozpuścić budyń. Wlać do wrzącego mleka, zagotować, pozostawić do wystygnięcia.
10.Utrzeć margarynę, a następnie stopniowo dodawać budyń i ucierać.
11.Napełniać kremem kapelusze i składać grzybki.
|