Rogaliki z ciasta pólfrancuskiego drożdżowego z marmoladą
Normatyw surowcowy:
- Mąka pszenna 300g
- Drożdże 20g
- Jaja 1 szt.
- Żółtko 1 szt.
- Cukier 60g
- Tłuszcz 20g
- Marmolada 150g
- Mleko 100 cm³
- Sól 3g
- Tłuszcz do wałkowania ciasta 100g (masło 82%)
- Tłuszcz do smarowania blach 10g
Sposób wykonania:
1.Przygotowć ciasto drożdżowe (mąka, drożdże, żółtko, cukier, tłuszcz, mleko, sól)
o dość luźnej konsystencji, aby można je było łatwo wałkować, pozostawić do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto schłodzić, rozwałkować na płat w kształcie prostokąta grubości 1 cm.
3.Rozmiękczonym tłuszczem pokryć 2/3 płata, złożyć, rozwałkować ponownie do grubości 1 cm, złożyć na cztery, następnie rozwałkować na płat grubości 0,5 cm
i szerokości 20 cm.
4.Krajać trójkąty o podstawie 10 cm, nałożyć marmoladę i zwijać rogale.
5.Uformowane rogale układać na posmarowanych blachach w odstępie 4 cm do wyrośnięcia.
6.Po wyrośnięciu posmarować rogale masą jajową i piec w temperaturze 220ºC.
|