Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Składniki:

- 1 opakowanie (450g) mrożonego szpinaku
- 4 jajka - oddzielnie żółtka i białka

- 2 łyżki masła
- czosnek (wedle uznania)
- sól, pieprz

- olej do wysmarowania formy
- 1 opakowanie serka śmietankowego naturalnego  np. z Piątnicy 
- 2 opakowania 100g łososia  wędzonego w plastrach

Sposób wykonania:

Szpinak należy rozmrozić, a następnie odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Tak rozmrożony szpinak podsmażyć na maśle do odparowania wody (około 10 minut), doprawić do smaku solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Pozostawić do wystygnięcia. Piekarnik nagrzać do 220 ̊C. Formę do pieczenia (duża blacha - dzięki temu placek szpinakowy będzie cieńszy) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować małą ilością oleju.
Wystudzony szpinak połączyć z żółtkami i dobrze wymieszać. Białka ubić osobno na sztywną pianę. Dodać ją do masy szpinakowej i delikatnie wymieszać. Masę szpinakową równomiernie rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika i piec 10-12 minut. Upieczony placek szpinakowy po wyjęciu z piekarnika przykryć arkuszem papieru do pieczenia i delikatnie odwrócić (np. na największą deskę do krojenia). Pozostawić przykryty papierem aż do wystygnięcia. Ze szpinakowego placka zdjąć papier (ten na którym się piekł) i rozsmarować równomiernie serek. Ułożyć plastry łososia tak aby przykryły całą powierzchnię placka. Zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu, zawinąć ściśle w folię i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Podawać roladę pokrojoną w plastry udekorowaną cząstkami cytryny.

 

Terrina z łososiem

Składniki :

 - 2 opakowania 100g  wędzonego łososia w plastrach

- 1/4 pęczka koperku

-3 łyżeczki żelatyny

1 opakowanie serka śmietankowego naturalnego np. z Piątnicy

- 3 łyżki gęstej śmietany 18 %

-2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka

-sól, pieprz do smaku

 

Sposób wykonania:

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody do napęcznienia, następnie wlać ½ szklanki gorącej wody, dobrze wymieszać i odstawić. Przygotować formę trójkątną małą lub 4 bardzo małe filiżanki do kawy (im mniejsze, tym efekt lepszy), które  wewnątrz wyłożyć folią spożywczą a następnie  plastrami łososia tak aby na folia i plastry wystawały poza rant formy lub filiżanek.

Serek homogenizowany przełożyć do miseczki, dodać śmietanę,  ubić na puszystą masę. Do masy serowej dodać chrzan, przyprawić solą i pieprzem. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę do masy serowej. Wszystko wymieszać.

Połowę masy serowo-chrzanowej rozłożyłam do 4 filiżanek na płatach łososia. Koperek posiekać i dodać do drugiej części masy i wyłożyć na masę serowo-chrzanową. Wierzch  przykryć wystającymi plastrami łososia. Przykryć wystającą  folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin  do zastygnięcia.



Poprawiony: poniedziałek, 13 czerwca 2016 09:41
 
 
<<  Grudnia 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo