Keks
Normatyw surowcowy
- Margaryna 250g
- Cukier 200 g
- Cukier waniliowy 10g
- Jaja 5 szt
- Mąka 300 g
- Proszek do pieczenia 10g
- skórka z cytryny
- bakalie ( rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, skórka pomarańczowa kandyzowana ) 150 g lub mieszanka keksowa
- rum 40 ml
Wykonanie
1.Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać stopniowo żółtka i skórkę z cytryny.
2.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać stopniowo do- cały czas ucierając.
3.Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą
4.Rodzynki namoczyć w 1/3 szklanki gorącej wody, dodać rum.
5.Pozostałe bakalie (np. orzechy włoskie, skórka pomarańczowa) posiekać, dodać odsączone rodzynki, odrobinę mąki (by bakalie nie opadły na dno podczas pieczenia) i wszystko dodać do ciasta.
6.Wymieszać, przełożyć do formy keksowej (10 na 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).
7.Piec w rozgrzanym piekarniku ok 1 godz.
Uwaga orzechy powodują że ciasto po upieczeniu jest lekko szare
Wiewiórka ciasto
Normatyw surowcowy
- 8 - jaj
- 1,5 szklanki - cukru
- 4 szklanki - mąki
- 1 łyżeczka - sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
- 1 przyprawa do piernika
- 250 ml – oleju
- 6 - jabłek
- 1 szklanka - posiekanych orzechów włoskich
- ½ szklanki rodzynek
- 1,4 szklanki łatki migdałów do posypania
Wykonanie
Jajka wybić do miski, utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika. Wraz z olejem stopniowo dodać do utartych jajek i miksować.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Wsypać orzechy, rodzynki, wymieszać – tak, by ciasto obkleiło jabłka i bakalie. Przełożyć do dużej prostokątnej formy, natłuszczonej i oprószonej mąką (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Wyrównać, posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 ̊ C. Piec ok 1 godz.
Śledzie na słodko
Normatyw surowcowy:
- •filety śledziowe solone 500 g
- •cukier 40 g
- •olej 100 cm3
- •ocet winny 80 cm3
- •koncentrat pomidorowy 80 g
- •cebula 300 g
- •rodzynki 150 g
- •liść laurowy, kilka ziaren gorczycy, ziele angielskie
Wykonanie:
1. Filety śledziowe namoczyć w mleku.
2. Cebulę pokroić w piórka.
3. Rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną cebulę.
4. Dodać cukier i chwilę smażyć.
5. Dodać ocet, liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, wymieszać, dusić ok. 15 min.
6. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
7. Zdjąć z ognia, dodać gorczycę i rodzynki, odstawić do ostygnięcia.
8. Śledzie pokroić na ukośne kawałki.
9. Układać w słoju warstwami: śledzie, sos, śledzie itd., odstawić do lodówki na 2-3 dni.
Szuba- sałatka śledziowa
Normatyw surowcowy
- 2-3 śledzie filety z octu
- 2 cebule
- 2-3 ugotowane ziemniaki
- 2-3 ugotowane buraczki
- 2-3 jaja
- 5 ogórków konserwowych
- 2 jabłka
- sól, pieprz,
- majonez
Wykonanie
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Nie rozgotować. Układać w szklanym naczyniu (najlepiej o prostych bokach) warstwami: -pokrojone w kostkę śledzie, -majonez -sparzoną i pokrojoną w kostkę cebulę,
-jabłka i ogórki pokrojone w kostkę
-majonez -obrane i pokrojowe w kostkę ziemniaki, sól, pieprz -majonez, -pokrojone w kostkę buraczki lub starte na tarce o grubych oczkach, skropione sokiem
-białko jajek starte na tarce o grubych oczkach lub pokrojone w kostkę -na wierzch żółtko starte na drobnej tarce. Sałatka jest najlepsza na drugi dzień.
|