Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Wiosenna sałatka na śniadanie wielkanocne

Składniki:

  • Kalafior świeży lub mrożony ok 400g
  • Pomidory 3 szt
  • Ogórek zielony 2 szt
  • Jaja 3 szt ugotowane na twardo
  • Pęczek koperku
  • Pęczek szczypiorku

Sos

  • Majonez ½ szkl
  • Jogurt naturalny gęsty ½ kubka
  • Sos vinegret mała torebka
  • Sól, pieprz biały do smaku
  • Ocet 2 łyżki

Sposób wykonania:

1.Kalafior ugotować al dente w osolonej wodzie i z dodatkiem octu (mrożony gotuje się bardzo krótko), odcedzić, ostudzić,

2.Ogórek obrać, pokroić w grube półplasterki,

3.Pomidory i jaja podzielić na cząstki,

4.Połączyć majonez z jogurtem i vinegretem z torebki,

5.Koperek i szczypiorek posiekać

6.Składniki połączyć delikatnie z sosem i doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Obiad wielkanocny

Udka faszerowane z puree ziemniaczano - chrzanowym, surówką z pora.

Składniki:

  • udka 6 szt
  • mięso mielone drobiowe 30 dag
  • papryka czerwona1/2 strąka
  • kukurydza konserwowa 3 łyżki
  • natka pietruszki ¼ pęczka
  • sól, pieprz do smaku

puree ziemniaczano -chrzanowe

  • ziemniaki 1kg
  • śmietanka 30%  3 łyżki
  • masło 20g
  • sól, pieprz biały do smaku

 

Sposób wykonania

Udka faszerowane

1.Udka oczyścić, umyć, usunąć pierwszą kość (kość w pałce pozostaje), część z której usunięto kość rozbić tłuczkiem przez folię

2.Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać,

3.Wszystkie składniki farszu wymieszać, doprawić sola i pieprzem

4.Udko przyprawić solą i pieprzem, w miejscu kości umieścić farsz, zwinąć, formując udko w rulon

5.Folię aluminiową posmarować tłuszczem (olej, masło)

6.W folie aluminiową zawinąć każde udko oddzielnie, tworząc cukierek

7.Piec 1 godzinę w temp.̊C

Udka można podawać na ciepło i na zimno.

Puree ziemniaczano-chrzanowe

1.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić, włożyć do gotującej osolonej wody, gotować do miękkości, odcedzić, osuszyć

2.Utłuc z masłem, przetrzeć przez sito, dodać chrzan, podgrzaną śmietanę, doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

Surówka z porów

Surowce :

  • pory 0,5kg
  • jabłko duże 1 szt
  • jogurt naturalny gęsty 2 łyżki
  • majonez 2 łyżki
  • sól, cukier do smaku
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy

Sposób wykonanie:

  1. Pory i jabłka, umyć, oczyścić.
  2. Pory pokroić w cienkie półplasterki, posolić i posypać cukrem.
  3. Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, zakwasić, wymieszać z porami i jogurtem

 

 

Grzybki (20 szt. – duże, 40 szt. – małe)

Surowce:

Ciasto:

•          mąka 0,5kg

•          margaryna 1 kostka

•          śmietana 18%  1 szkl

Krem:

•          mleko 0,5l

•          margaryna kostka

•          budyń waniliowy 1 opakowanie na 0,75 l mleka

•          cukier ¾ szkl

Polewa:

•          margaryna ¼ kostki

•          cukier 4 łyżki

•          woda 2 łyżki

•          kakao 1 łyżka

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto

2. Rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm. Wycinać foremką (do babeczek) ciasto i wyklejać zewnętrzną część foremki (kapelusz).

3.Następnie wycinać ciasto foremką i robić w nim niewielki otwór (spód do grzyba). Z ciasta formować wałeczki, końcówkę maczać w białku, a następnie w maku (nóżka grzyba).

4.Piec każdy element oddzielnie na złoty kolor (najszybciej pieką się spody kapeluszy, najdłużej nóżki grzybów).

5.Upieczone elementy pozostawić do ostygnięcia.

6.Składniki na polewę włożyć do garnka, rozpuścić i delikatnie zagotować.

7.Gęstniejącą polewę nanosić pędzelkiem na kapelusze, pozostawić do zastygnięcia polewy.

8.Ugotować budyń. Do garnka wlać ¾ ilości mleka przeznaczonego na budyń, dodać  cukier, doprowadzić do wrzenia.

9.W pozostałym mleku rozpuścić budyń. Wlać do wrzącego mleka, zagotować, pozostawić do wystygnięcia.

10.Utrzeć margarynę, a następnie stopniowo dodawać budyń i ucierać.

11.Napełniać kremem kapelusze i składać grzybki.




 

Poprawiony: środa, 01 kwietnia 2015 08:05
 
 
<<  Kwietnia 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo