Wiosenna sałatka na śniadanie wielkanocne
Składniki:
- Kalafior świeży lub mrożony ok 400g
- Pomidory 3 szt
- Ogórek zielony 2 szt
- Jaja 3 szt ugotowane na twardo
- Pęczek koperku
- Pęczek szczypiorku
Sos
- Majonez ½ szkl
- Jogurt naturalny gęsty ½ kubka
- Sos vinegret mała torebka
- Sól, pieprz biały do smaku
- Ocet 2 łyżki
Sposób wykonania:
1.Kalafior ugotować al dente w osolonej wodzie i z dodatkiem octu (mrożony gotuje się bardzo krótko), odcedzić, ostudzić,
2.Ogórek obrać, pokroić w grube półplasterki,
3.Pomidory i jaja podzielić na cząstki,
4.Połączyć majonez z jogurtem i vinegretem z torebki,
5.Koperek i szczypiorek posiekać
6.Składniki połączyć delikatnie z sosem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Obiad wielkanocny
Udka faszerowane z puree ziemniaczano - chrzanowym, surówką z pora.
Składniki:
- udka 6 szt
- mięso mielone drobiowe 30 dag
- papryka czerwona1/2 strąka
- kukurydza konserwowa 3 łyżki
- natka pietruszki ¼ pęczka
- sól, pieprz do smaku
puree ziemniaczano -chrzanowe
- ziemniaki 1kg
- śmietanka 30% 3 łyżki
- masło 20g
- sól, pieprz biały do smaku
Sposób wykonania
Udka faszerowane
1.Udka oczyścić, umyć, usunąć pierwszą kość (kość w pałce pozostaje), część z której usunięto kość rozbić tłuczkiem przez folię
2.Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać,
3.Wszystkie składniki farszu wymieszać, doprawić sola i pieprzem
4.Udko przyprawić solą i pieprzem, w miejscu kości umieścić farsz, zwinąć, formując udko w rulon
5.Folię aluminiową posmarować tłuszczem (olej, masło)
6.W folie aluminiową zawinąć każde udko oddzielnie, tworząc cukierek
7.Piec 1 godzinę w temp.̊C
Udka można podawać na ciepło i na zimno.
Puree ziemniaczano-chrzanowe
1.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić, włożyć do gotującej osolonej wody, gotować do miękkości, odcedzić, osuszyć
2.Utłuc z masłem, przetrzeć przez sito, dodać chrzan, podgrzaną śmietanę, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Surówka z porów
Surowce :
- pory 0,5kg
- jabłko duże 1 szt
- jogurt naturalny gęsty 2 łyżki
- majonez 2 łyżki
- sól, cukier do smaku
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
Sposób wykonanie:
- Pory i jabłka, umyć, oczyścić.
- Pory pokroić w cienkie półplasterki, posolić i posypać cukrem.
- Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, zakwasić, wymieszać z porami i jogurtem
Grzybki (20 szt. – duże, 40 szt. – małe)
Surowce:
Ciasto:
• mąka 0,5kg
• margaryna 1 kostka
• śmietana 18% 1 szkl
Krem:
• mleko 0,5l
• margaryna kostka
• budyń waniliowy 1 opakowanie na 0,75 l mleka
• cukier ¾ szkl
Polewa:
• margaryna ¼ kostki
• cukier 4 łyżki
• woda 2 łyżki
• kakao 1 łyżka
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto
2. Rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm. Wycinać foremką (do babeczek) ciasto i wyklejać zewnętrzną część foremki (kapelusz).
3.Następnie wycinać ciasto foremką i robić w nim niewielki otwór (spód do grzyba). Z ciasta formować wałeczki, końcówkę maczać w białku, a następnie w maku (nóżka grzyba).
4.Piec każdy element oddzielnie na złoty kolor (najszybciej pieką się spody kapeluszy, najdłużej nóżki grzybów).
5.Upieczone elementy pozostawić do ostygnięcia.
6.Składniki na polewę włożyć do garnka, rozpuścić i delikatnie zagotować.
7.Gęstniejącą polewę nanosić pędzelkiem na kapelusze, pozostawić do zastygnięcia polewy.
8.Ugotować budyń. Do garnka wlać ¾ ilości mleka przeznaczonego na budyń, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia.
9.W pozostałym mleku rozpuścić budyń. Wlać do wrzącego mleka, zagotować, pozostawić do wystygnięcia.
10.Utrzeć margarynę, a następnie stopniowo dodawać budyń i ucierać.
11.Napełniać kremem kapelusze i składać grzybki.
|