Zbliżają się Andrzejki, czas domówek, prywatek. Uczniowie Zespołu Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku proponują z tej okazji na domowe spotkania tort kanapkowy.
Tort Kanapkowy
Normatyw surowcowy:
Pasta z kurczakiem ½ szklanki serka śmietankowego np. almette ½ szklanki majonezu ¼ szklanki posiekanej dymki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka maku 2½ szklanki drobno pokrojonej piersi kurczaka 1/3 szklanki grubo mielonych lekko uprażonych orzechów włoskich sól i pieprz Pasta jajeczna 8 jajek na twardo 2/3 szklanki majonezu 1/3 szklanki drobno posiekanych zielonych oliwek (opcjonalnie) 3 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli sól i pieprz Pasta serowa z pesto 1/2 szklanki liści bazylii 1/3 szklanki płaskich liści natki pietruszki 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 3 łyżki oliwy 200 g serka śmietankowego np. almette 2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany sól i pieprz 1 paczka białego chleba tostowego 1 paczka ciemnego chleba tostowego
Do dekoracji: rzodkiewka, szczypiorek, sałata
Wykonanie
1.Przygotowanie pasty z kurczaka
Pierś z kurczaka przyprawić solą i pieprzem, upiec w temp.180̊C, wystudzić, pokroić w drobną kostkę. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku, wymieszać, wstawić do lodówki do wychłodzenia.
2.Przygotowanie pasty jajecznej
Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z majonezem, posiekanymi oliwkami, cebulą, doprawić do smaku. Wstawić do lodówki do wychłodzenia.
3.Przygotowanie pasty serowej z pesto
Bazylię, natkę, czosnek i oliwę zmiksować na gładką pastę, dodać twarożek i zmiksować. Wlewać tyle śmietany, żeby masa zrobiła się gładka. Doprawić do smaku.
4. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią spożywczą lub pergaminem tak, żeby brzegi wystawały na zewnątrz. Z kromek chleba odkroić skórkę i ciasno wykładać dno tortownicy, zapełniając również szczeliny pomiędzy kromkami. Rozsmarowywać pasty.
I – pieczywo ciemne
II- pasta z kurczaka
III- pieczywo jasne
IV – pasta jajeczna
V- pieczywo ciemne
VI- pasta z serowa z pesto
VII- pieczywo jasne
Tort wstawić do wychłodzenia na 3 godziny do lodówki. Następnie wyjąć posmarować pozostałą pastą z pesto, obsypać posiekanym szczypiorkiem udekorować krążkami rzodkiewki i kawałkami sałaty. Kroić jak tort.
|