Makaron Farfalle z tuńczykiem w sosie śmietankowym
Ryby powinniśmy jeść 2-3 razy w tygodniu z kilku powodów:
- wzmacniają serce- źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3,
- dbają o linię- niskokaloryczne, hamują apetyt,
- opóźniają starzenie się- źródło witaminy A,D,E,
- koją nerwy- zwiększają poziom serotoniny (hormon szczęścia)
Czasami brakuje pomysłu na potrawy z ryb. Dziś młodzi kucharze polecają:
Makaron Farfalle z tuńczykiem w sosie śmietankowym (5 porcji)
Normatyw surowcowy:
- makaron farfalle (kokardki) 300 g
- tuńczyk w oliwie/oleju 2 puszki
- kapary 2 łyżki opcjonalnie
- cebula 1 średnia
- suszone oregano
- oliwy extra vergine 5 łyżki
- śmietanka 30% (lub serek mascarpone) -1 szklanka
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz, suszony zielony pieprz do dekoracji i świeże oregano
- parmezan tarty 4 łyżki
- natka pietruszki
Wykonanie:
1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i z 3 łyżkami oliwy, nie płukać w wodzie.
2. Na patelni na pozostałej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, dodać kapary, tuńczyka z oliwą, chwilę podgrzać.
3. Na koniec dodać śmietankę oraz ugotowany gorący makaron.
4. Doprawić solą, czarnym pieprzem i oregano, posypać tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
Podawać na gorąco.
|
Poprawiony: poniedziałek, 27 października 2014 07:36 |