Uczniowie klasy III technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w Warsztatach Kulinarnych pt. Jesień w kuchni. Młodzież pod kierunkiem Pani Anny Wójcik przygotowywała potrawy z surowców charakterystycznych dla jesieni, często też zapominanych. Dziś propozycja wykorzystania dyni nie tylko na Hallowenn.
Ciasto z dynią
Normatyw surowcowy: - dynia -2 szkl. (startej na tarce)
- cukier 1 szkl.
- jaja 3 szt.
- cynamon 3 łyżeczki
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- cukier waniliowy 1 opakowanie
- mąka 3 szkl.
- olej 1 szkl.
Wykonanie:
1. Jaja ubić z cukrem,
2.Dodać olej, przesiana mąkę, cukier waniliowy, sodę oraz cynamon.
3.Wymieszać mikserem, a potem dodać startą na jarzynowej tarce dynię i delikatnie całość wymieszać łyżką.
4.Ciasto przełożyć do okrągłej formy, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
5.Piec 50 minut w 180 ̊C.
6.Wystudzone wyjąć z foremki i obficie posypać cukrem pudrem lub polukrować.
|