Nadchodzi lato i na pewno nie będzie brakowało upalnych dni, w które chętnie zjemy coś lekkiego, orzeźwiającego i nie pracochłonnego w wykonaniu. Uczniowie: Joanna Wykowska , Aleksandra Urbaniak, Rafał Kuczyński, Rafał Szurawski, Paweł Archacki proponują desery, które wykonali na zajęciach edukacyjnych z procesów w technologii gastronomicznej.
Pomarańcze z żurawinami w winnej galaretce 6 porcji
Normatyw surowcowy:
- Żelatyna 1 op. na litr płynu (duże)
- Żurawina suszona 1 op. (10dag)
- Cukier puder 7 łyżek
- Pomarańcze 8 szt.
- Wino półwytrawne lub półsłodkie 0,5 l
Wykonanie:
1.Żelatynę wymieszać z ½ szl. Wody.
2.Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut, następnie odcedzić.
3.Pomarańcze obrać, wyfiletować 4 szt. ( wyciąć cząstki z pomiędzy błon), pozostałą część pomarańczy po filetowaniu oraz z pozostałych 4 szt. wycisnąć sok.
4.Sok pomarańczowy wraz z cukrem pudrem zagotować, następnie dodać żelatynę i mieszać aż całkowicie się rozpuści.
5.Dolać wino dokładnie wymieszać i pozostawić do schłodzenia
6.Do kieliszków, pucharków wyporcjować cząstki pomarańczy, żurawinę, zalać gęstniejącą winną galaretką i odstawić do lodówki do zastygnięcia na ok 2 h
7.Przed podaniem można udekorować bitą śmietanką.
|