Nadchodzi lato i na pewno nie będzie brakowało upalnych dni, w które chętnie zjemy coś lekkiego, orzeźwiającego i nie pracochłonnego w wykonaniu. Uczniowie: Joanna Wykowska, Aleksandra Urbaniak, Rafał Kuczyński, Rafał Szurawski, Paweł Archacki proponują desery, które wykonali na zajęciach edukacyjnych z procesów w technologii gastronomicznej.
Koktajl kiwi 6 porcji
Normatyw surowcowy:
- kiwi 6 szt.
- Iody waniliowe lub śmietankowe 0,5l
- sok z jednej limonki
- kilka listków świeżej mięty
Wykonanie:
1.Obrać kiwi.
2.Kiwi podzielić na mniejsze cząstki, miętę posiekać, dodać sok z limonki, wszystko zmiksować.
3.Dodać lody i ponownie zmiksować.
4.Gotowy koktajl przełożyć do kieliszków do wina lub pucharków, udekorować listkiem mięty, cząstką kiwi lub gałką lodów.
5.Kiwi można zastąpić truskawkami, a smakosze dużej słodyczy moga dosłodzić koktajl cukrem pudrem i jeszcze raz rozmiksować. Spożywac tuż po sporządzeniu.
|
Poprawiony: poniedziałek, 06 października 2014 11:38 |