Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Zaczyna się czas grillowania, wyśmienitym dodatkiem szczególnie do mięs grillowanych może być sałatka z ziemniaków. Jednak najlepiej smakują młode ziemniaki, a w dodatku z koperkiem. Wtedy oddają smak wiosny i lata.

Sałatka z młodych ziemniaków z serem pleśniowym i koperkiem

Normatyw surowcowy:

  • Ziemniaki młode 4 duże ok 600g
  • Cebula mała 3 szt
  • Ser pleśniowy typu lazur, rokpol 100g
  • Pestki z dyni 1 opakowanie
  • Koperek 1 pęczek
  • Olej do smażenia

Sos vinegret:

  • Oliwa 4 łyżki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Ocet winny 1 łyżka
  • Sól, pieprz do smaku

Wykonanie

1.Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach w osolonej wodzie (nie mogą się rozsypywać).

2.Sporządzić sos vinegret z oliwy, octu i czosnku roztartego z solą i pieprzem. Najlepiej wszystkie składniki umieścić w małym słoiku, słoik zakręcić i energicznie wstrząsnąć.

3.Ziemniaki jeszcze ciepłe obrać ze skórki, pokroić w większą kostkę i jeszcze gorące polać gorącym sosem vinegret.

4.Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać do ziemniaków.

5.Na suchej patelni delikatnie uprażyć pestki z dyni, dodać do ziemniaków.

6.Całość posypać pokruszonym serem.

7.Koper posiekać.

8.Po chwili, gdy ser nie co się rozpuści, dodać do sałatki koper dokładnie wymieszać i doprawić solę i pieprzem do smaku.

Sałatka może stanowić samodzielną przekąskę lub stanowić dodatek do np. drobiu pieczonego. Smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło (po delikatnym podgrzaniu w mikrofali).




Poprawiony: poniedziałek, 06 października 2014 11:47
 
 
<<  Maja 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo