Zaczyna się czas grillowania, wyśmienitym dodatkiem szczególnie do mięs grillowanych może być sałatka z ziemniaków. Jednak najlepiej smakują młode ziemniaki, a w dodatku z koperkiem. Wtedy oddają smak wiosny i lata.
Sałatka z młodych ziemniaków z serem pleśniowym i koperkiem
Normatyw surowcowy:
- Ziemniaki młode 4 duże ok 600g
- Cebula mała 3 szt
- Ser pleśniowy typu lazur, rokpol 100g
- Pestki z dyni 1 opakowanie
- Koperek 1 pęczek
- Olej do smażenia
Sos vinegret:
- Oliwa 4 łyżki
- Czosnek 2 ząbki
- Ocet winny 1 łyżka
- Sól, pieprz do smaku
Wykonanie
1.Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach w osolonej wodzie (nie mogą się rozsypywać).
2.Sporządzić sos vinegret z oliwy, octu i czosnku roztartego z solą i pieprzem. Najlepiej wszystkie składniki umieścić w małym słoiku, słoik zakręcić i energicznie wstrząsnąć.
3.Ziemniaki jeszcze ciepłe obrać ze skórki, pokroić w większą kostkę i jeszcze gorące polać gorącym sosem vinegret.
4.Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać do ziemniaków.
5.Na suchej patelni delikatnie uprażyć pestki z dyni, dodać do ziemniaków.
6.Całość posypać pokruszonym serem.
7.Koper posiekać.
8.Po chwili, gdy ser nie co się rozpuści, dodać do sałatki koper dokładnie wymieszać i doprawić solę i pieprzem do smaku.
Sałatka może stanowić samodzielną przekąskę lub stanowić dodatek do np. drobiu pieczonego. Smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło (po delikatnym podgrzaniu w mikrofali).
|