Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Nadeszły gorące dni, w które mamy ochotę zjeść coś lżejszego w związku z tym proponujemy lekki deser z dodatkiem owoców - czyli angielskie biskwity. Młodzież ZS B. Prusa sporządzała takie desery zarówno podczas zajęć przedmiotowych jak i dodatkowych spotkań finansowanych z Unii Europejskiej.

Biskwity śmietanowe- deser angielski ok 10 szt.

Normatyw surowcowy:

  • Jaja 4 szt
  • Cukier 9 łyżek
  • Cukier waniliowy 2 łyżki
  • Mąka 4 łyżki
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Masło 2 łyżki

Do kremu

  • Kiwi 2 szt
  • Truskawki 15 dag
  • Śmietanka 36% 2 szklanki (0,5 l)
  • Płatki migdałowe 4 łyżki
  • Cukier puder 2 łyżki + 1 łyżka do posypania
  • Śmietan fix (opcjonalnie)
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Listki świeżej mięty

Sposób wykonania:

1.Białka oddzielić od żółtek.

2.Białka ubić, pod koniec ubijania dodać 5 łyżek cukru.

3.Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym.

4.Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem.

5.Masę z białek delikatnie wymieszać z masą z żółtek i mąkami.

6.Płaską blachę wyłożyć pergaminem na którym formować placuszki śr ok. 15 cm grubości ok 1 cm.

7.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 ̊C, piec ok 10 minut.

8.Po upieczeniu delikatnie zdjąć z blachy i złożyć na pół.

9.Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

10.Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.

11.Kiwi obrać pokroić w plastry, truskawki myjemy kroimy w plastry.

12.Biskwity napełniamy ubitą śmietanką, przekładamy plastrami truskawek i kiwi i płatkami migdałów.

13.Oprószamy cukrem pudrem, dekorujemy płatkami migdałowymi i listkami mięty.




Poprawiony: poniedziałek, 06 października 2014 11:07
 
 
<<  Maja 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo