Nadeszły gorące dni, w które mamy ochotę zjeść coś lżejszego w związku z tym proponujemy lekki deser z dodatkiem owoców - czyli angielskie biskwity. Młodzież ZS B. Prusa sporządzała takie desery zarówno podczas zajęć przedmiotowych jak i dodatkowych spotkań finansowanych z Unii Europejskiej.
Biskwity śmietanowe- deser angielski ok 10 szt.
Normatyw surowcowy:
- Jaja 4 szt
- Cukier 9 łyżek
- Cukier waniliowy 2 łyżki
- Mąka 4 łyżki
- Mąka ziemniaczana 2 łyżki
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Masło 2 łyżki
Do kremu
- Kiwi 2 szt
- Truskawki 15 dag
- Śmietanka 36% 2 szklanki (0,5 l)
- Płatki migdałowe 4 łyżki
- Cukier puder 2 łyżki + 1 łyżka do posypania
- Śmietan fix (opcjonalnie)
- Cukier waniliowy 1 opakowanie
- Listki świeżej mięty
Sposób wykonania:
1.Białka oddzielić od żółtek.
2.Białka ubić, pod koniec ubijania dodać 5 łyżek cukru.
3.Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym.
4.Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem.
5.Masę z białek delikatnie wymieszać z masą z żółtek i mąkami.
6.Płaską blachę wyłożyć pergaminem na którym formować placuszki śr ok. 15 cm grubości ok 1 cm.
7.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 ̊C, piec ok 10 minut.
8.Po upieczeniu delikatnie zdjąć z blachy i złożyć na pół.
9.Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
10.Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
11.Kiwi obrać pokroić w plastry, truskawki myjemy kroimy w plastry.
12.Biskwity napełniamy ubitą śmietanką, przekładamy plastrami truskawek i kiwi i płatkami migdałów.
13.Oprószamy cukrem pudrem, dekorujemy płatkami migdałowymi i listkami mięty.
|