Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

W kuchni polskiej najpopularniejsze są pierogi ruskie, z serem, truskawkami, kapustą i grzybami, mięsem i oczywiście w tradycyjnym kształcie. A od czego jest fantazja? Młodzież ZS B. Prusa na zajęciach z gotowania uczy się kreatywności kulinarnej, łączenia smaków i surowców. Przykładem takiej fantazji były zielone pierogi z farszem warzywnym wykonane przez uczennice kl. I tż (Asię Kasińską, Igę Kisiel, Kasię Kalinowską) na degustację dla gimnazjalistów odwiedzających szkołę.

Zielone pierogi z farszem warzywnym ok 6 porcji

Farsz

Normatyw surowcowy:

  • Marchew duża 2 szt
  • Czerwona papryka 1szt
  • Seler mały 1 szt
  • Pieczarki 30 dkg
  • Czosnek 2 ząbki
  • Cebula mała 1 szt.
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Wykonanie:

1.Warzywa umyć oczyścić.

2.Marchew, paprykę selera pokroić w słupki długości 3cm , pieczarki w plasterki, cebule w kostkę, czosnek posiekać lub zmiażdżyć .

3.Warzywa stopniowo podsmażać (każde osobno) na niewielkiej ilości oleju , czosnek zeszklić. Warzywa powinny być al dente.

4. Następnie wszystkie razem wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem (farsz nie powinien być zbyt tłusty i wilgotny ponieważ będzie to utrudniało lepienie pierogów)

Ciasto

Normatyw surowcowy:

  • Mąka ½ kg
  • Jajo 1 szt.
  • Woda 1 szkl.
  • Natka pietruszki ½ pęczka

Wykonanie:

1.Natkę pietruszki zmiksować z ½ szkl. wody.

2.Mąkę przesiać, wykonać wgłębienie do którego wbić jajo, ostrożnie dolewać zmiksowaną pietruszkę, resztę wody i zarabiać ciasto nożem.

3.Następnie ciasto wyrobić ręcznie. W cieście dobrze wyrobionym w przekroju widać regularnie rozłożone pęcherzyki powietrza.

4.Otrzymane ciasto podzielić na porcje i rozwałkować na cienkie płaty, z których wycinać kwadraty 5cm x 5 cm.


Formowanie i gotowanie pierogów

1.Na kwadrat ciasta nanieść niewielką ilość farszu, złożyć kwadrat na pół tak aby otrzymać trójkąt, brzegi mocno skleić.

2.Pierogi wrzucać na wrzącą osoloną wodę, gotować 3 minuty od wypłynięcia.

Pierogi można podać polane masłem lub tartą bułką zrumienioną na maśle.




                                                                                                                             

Poprawiony: poniedziałek, 06 października 2014 11:00
 
 
<<  Maja 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo