Papryka to warzywo, które nie tylko kusi swoim smakiem, zdobi potrawy, wzmacnia siły witalne ale także bogate jest w witaminy (szczególnie w witaminę C oraz beta-karoten) i sole mineralne (potas, wapń). Papryka żółta i papryka czerwona zawierają czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Zawarte w papryce substancje fitoaktywne wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz poprawiają działanie układu immunologicznego, dlatego jej spożywanie jest szczególnie zalecane
w okresie jesienno-wiosennym.
Uczniowie Zespołu Szkół im. Bolesława Prusa często na zajęciach edukacyjnych z procesów technologicznych w gastronomi sporządzają różne potrawy z papryki, dziś proponują:
Papryka faszerowana (4 porcji)
Normatyw surowcowy:
farsz
- mięso mielone 200 g
- cebula 1szt.
- ryż 1/2 szklanki
- jajo (1 szt.)
- pieczarki 100g.
- ser żółty długo dojrzewający np. parmezan, bursztyn 100g
- czosnek 1 ząbek
- olej 4 łyżki
- tymianek, rozmaryn
- sól, pieprz do smaku
Sos
- Olej 2 łyżki
- pomidory 6 szt lub krojone w kartonie
- czosnek2 ząbki
- marchew 1 duża szt
- bulion warzywny ok 3 szklanki ( marchew, pietruszka, cebula, por, seler, pieprz ziarnisty, liść laurowy ok 1 l wody, sól do smaku, gotować ok 30 minut )
- tymianek, rozmaryn
- sól, pieprz, liść laurowy
Wykonanie:
1.Cebulę pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć i zrumienić na rozgrzanym oleju
2.Pieczarki pokroić w cząstki, lekko podsmażyć.
3.Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
4.Ryż ugotować (na sypko).
5.Połączyć ryż, mięso, cebulę, jajko,1/2 masy sera z receptury, przyprawy i wyrobić.
6.Wierzch papryki odciąć u nasady razem z szypułką, wydrążyć.
7.Papryki napełnić farszem, posypać serem przykryć ściętym wierzchem.
8.Pomidory świeże mocno sparzyć, obrać ze skórki, rozdrobnić.
9.Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem. Po minucie dodać marchew startą na tarce o grubych oczkach, liść laurowy. Po dwóch minutach dodać rozdrobnione pomidory i bulion, przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać, chwilę ogrzewać.
10.Paprykę ułożyć w naczyniu żaroodpornym na przygotowanym sosie.
11.Piec około 80 min w temperaturze 180°C.
|