Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Papryka to warzywo, które nie tylko kusi swoim smakiem, zdobi potrawy, wzmacnia siły witalne ale także bogate jest w witaminy (szczególnie w witaminę C oraz beta-karoten) i sole mineralne (potas, wapń). Papryka żółta i papryka czerwona zawierają czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Zawarte w papryce substancje fitoaktywne wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz poprawiają działanie układu immunologicznego, dlatego jej spożywanie jest szczególnie zalecane

w okresie jesienno-wiosennym.

Uczniowie Zespołu Szkół im. Bolesława Prusa często na zajęciach edukacyjnych z procesów technologicznych w gastronomi sporządzają różne potrawy z papryki, dziś proponują:

 

Papryka faszerowana (4 porcji)

Normatyw surowcowy:

  • papryka 4 szt.

farsz

  • mięso mielone 200 g
  • cebula 1szt.
  • ryż 1/2 szklanki
  • jajo (1 szt.)
  • pieczarki 100g.
  • ser żółty długo dojrzewający np. parmezan, bursztyn 100g
  • czosnek 1 ząbek
  • olej 4 łyżki
  • tymianek, rozmaryn
  • sól, pieprz do smaku

Sos

  • Olej 2 łyżki
  • pomidory 6 szt lub krojone w kartonie
  • czosnek2 ząbki
  • marchew 1 duża szt
  • bulion warzywny ok 3 szklanki ( marchew, pietruszka, cebula, por, seler, pieprz ziarnisty, liść laurowy ok 1 l wody, sól do smaku, gotować ok 30 minut )
  • tymianek, rozmaryn
  • sól, pieprz, liść laurowy

Wykonanie:

1.Cebulę pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć i zrumienić na rozgrzanym oleju

2.Pieczarki pokroić w cząstki, lekko podsmażyć.

3.Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach

4.Ryż ugotować (na sypko).

5.Połączyć ryż, mięso, cebulę, jajko,1/2 masy sera z receptury, przyprawy i wyrobić.

6.Wierzch papryki odciąć u nasady razem z szypułką, wydrążyć.

7.Papryki napełnić farszem, posypać serem przykryć ściętym wierzchem.

8.Pomidory świeże mocno sparzyć, obrać ze skórki, rozdrobnić.

9.Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem. Po minucie dodać marchew startą na tarce o grubych oczkach, liść laurowy. Po dwóch minutach dodać rozdrobnione pomidory i bulion, przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać, chwilę ogrzewać.

10.Paprykę ułożyć w naczyniu żaroodpornym na przygotowanym sosie.

11.Piec około 80 min w temperaturze 180°C.





 

Poprawiony: poniedziałek, 06 października 2014 10:59
 
 
<<  Maja 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo