Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

13 czerwca 2013 r. w Zespole Szkół i. B. Prusa podsumowany został dwuletni projekt unijny Profesjonalny Pracownik Gastronomii. Projekt skierowany był do 210. uczniów Zespołu Szkół. Jego celem nadrzędnym było:

  • udoskonalenie umiejętności praktycznych przez kontakt z profesjonalistami i staż w kuchni restauracyjnej,
  • zwiększenie atrakcyjności kształcenia zawodowego dzięki kursom, warsztatom i pokazom,
  • podniesienie jakości kształcenia przez doposażenie placówki, głównie pracowni gastronomicznej.

Wartość projektu opiewała na 426 876 zł. Dofinansowanie wynosiło 372 440 zł. Zakupiono pomoce dydaktyczne za 8 280 zł.

W podsumowaniu projektu udział wzięli m. in.: starosta pułtuski- Edward Marek Wroniewski, wicestarosta – Andrzej Dolecki, burmistrz miasta Pułtusk - Wojciech Dębski, dyrektor Wydziału Edukacji Zdrowia i Kultury- Katarzyna Jankowska, dyrektor Wydziału Promocji Marek Szajczyk, dyrektor Miejskiego Centrum Kultury i Sztuki - Izabela Sosnowicz-Ptak, dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy -Witold Chrzanowski, wicedyrektor Powiatowego Urzędu Pracy - Bogdan Mossakowski, dyrektorzy szkół z powiatu pułtuskiego, przewodnicząca Rady Rodziców przy Zespole Szkół – Barbara Czyżyk, dyrektor Open Edukation Grup Białystok - Andrzej Suszczyński oraz przedsiębiorcy:

Restauracja Moonsfera – Grażyna Uścińska

Hotel Narvil - szef kuchni Witold Iwański

Hotel Milord - Mirosława i Ilona Dukalskie

Sklep Intermarsche - Marta i Grzegorz Gruca

Bar Niedźwiadek – Dorota Niedźwiedzka

Po powitaniu przybyłych gości przez koordynator projektu panią Annę Kmiołek oraz relacji filmowej z realizacji projektu, odbył się konkurs kulinarny. W jury zasiedli: starosta Edward Wroniewski, burmistrz Wojciech Dębski, właścicielka restauracji Moonsfera Grażyna Uścińska oraz dyrektor Zespołu Szkół Dorota Orłowska. Potrawy przygotowali uczniowie z klas 1-4 Technikum oraz klas 1-2 Zasadniczej Szkoły Zawodowej. Dania kusiły wyglądem, czarowały smakiem i profesjonalizmem, stąd jury przyznało wszystkim zespołom zasłużone pierwsze miejsce.

Po wręczeniu dyplomów i nagród książkowych odbył się synchroniczny pokaz sztuki kelnerskiej, wręczono dowody ukończenia kursu Barman Service oraz certyfikaty odbycia dwutygodniowych praktyk w Restauracji Moonsfera. Następnie w rytm piosenki „Good Girl Remix” tańcząco wystąpiły barmanki Ewelina Nowosielska i Ewelina Stachowska. Po dziewczętach sztuczki barmańskie zaprezentowali barmani Rafał Kurpiewski i Adam Rachuba przygotowując m.in tęczówkę, płonącą fontannę, drink mieszany siłą odśrodkową. Sporządzone drinki bezalkoholowe trafiły do zachwyconych pokazem gości. Następnie koordynator projektu wręczyła listy referencyjne osobom zatrudnionym w projekcie.  

Miłą niespodziankę zrobili pani Annie Kmiołek uczniowie, wręczając jej bukiet kwiatów i dziękując za stworzenie możliwości uczestniczenia w dodatkowych zajęciach gastronomicznych oraz rozwijanie kulinarnych pasji. Swoją wdzięczność wyrazili także starosta pułtuski i dyrektor Zespołu Szkół.

Kulminacyjnym punktem spotkania podsumowujące projekt była degustacja pysznych potraw przyrządzonych przez uczniów Zespołu Szkół.



Poprawiony: niedziela, 30 czerwca 2013 14:35
 
 
<<  Grudnia 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo