Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

23 lutego 2013 r. w Zespole Szkół im. B. Prusa odbyły się kolejne warsztaty kulinarne w ramach projektu Profesjonalny pracownik gastronomii. Tym razem tematem spotkania były "Owoce inaczej"

Młodzież uczestnicząca w projekcie miała okazję poznać zastosowanie owoców, zarówno świeżych jak i mrożonych, suszonych, konserwowych. Najczęściej owoce wykorzystywane są do sporządzania deserów. Prowadząca warsztaty Anna Sawicka z gościnnie uczestniczącą Anną Dubaj pokazały inne zastosowania owoców, m.in. sos malinowy do pieczonego łososia, dresing malinowy do sałatki z kurczaka i brzoskwiń na mixie sałat, zupę ananasową z rodzynkami. O tym wszystkim mogli przekonać się uczestnicy projektu unijnego, którzy przybyli w śnieżny poranek na warsztaty.

Oto potrawy, przyrządzone na zajęciach:

  • sakiewki z serem na gruszce
  • winna galaretka z owocami
  • jabłka pieczone
  • ciastka sowie oczka
  • różki z jabłkami
  • ananas karmelizowany
  • melon z szynką parmeńską
  • zupa z ananasa
  • łosoś z sosem malinowym
  • sałatka z kurczaka z brzoskiwniami i sosem malinowym
  • schab z ananase



Poprawiony: środa, 20 marca 2013 09:46
 
 
<<  Grudnia 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo