Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

5-ty stycznia to jeszcze okres Świąt Bożego Narodzenia, a nierozerwalnym elementem tych Świąt jest wieczerza wigilijna. W programie warsztatów Gastronomia wczoraj i dziś projektu Profesjonalny pracownik gastronomii również zaplanowano temat: „Potrawy wigilijne”. Pod tym hasłem w sobotni poranek spotkała się młodzież z różnych klas technikum o profilu żywienia, która pod kierunkiem mgr inż. Anny Sawickiej i gościnnie uczestniczącej mgr inż. Anny Wójcik, udekorowała stół i przygotowała potrawy wigilijne. W potrawach zagościł m. in. łosoś, którego młodzież nie zawsze ma okazję posmakować, a jest on bardzo popularnym surowcem we współczesnej kuchni bankietowej. Oto przepis na potrawę, która dla wielu okazała się najsmaczniejsza. Filet z łososia zapiekany w sosie chrzanowym.

Składniki
750 g fileta łososia 
1/3 litra mleka
2 łyżki mąki
½ kostki masła
1 szklanka tartego chrzanu
1 cytryna
12 różyczek blanszowanego brokułu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej

Przygotowanie
Łososia pokrój na steki, dzwonka lub eskalopki przypraw. Przełóż do naczynia do zapiekania, wysmarowanego tłuszczem. W rondlu rozpuść masło, a w nim rozprowadź mąkę. Zagotuj, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zdejmij z ognia i mieszając intensywnie rózgą rozprowadź zasmażkę mlekiem. Gdy dokładnie wszystko się połączy, ponownie zagotuj mieszając i dodaj odciśnięty chrzan i sok z cytryny. Powstały sos nałóż na steki z łososia. Różyczki brokułu poutykaj pomiędzy rybę . Piecz w piekarniku o temperaturze 190 stopni C przez 15-20 minut.

Na świątecznie nakrytym stole nie zabrakło również tradycyjnych potraw wigilijnych, m. in. przekąsek ze śledzia, kapusty z grzybami, klusek z makiem, rolady z ryby w galarecie. Potrawy kusiły wyglądem i zapachem, i zapewniam, że smakowały równie dobrzem jak wyglądały.




Poprawiony: niedziela, 06 stycznia 2013 16:01
 
 
<<  Maja 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo