5-ty stycznia to jeszcze okres Świąt Bożego Narodzenia, a nierozerwalnym elementem tych Świąt jest wieczerza wigilijna. W programie warsztatów Gastronomia wczoraj i dziś projektu Profesjonalny pracownik gastronomii również zaplanowano temat: „Potrawy wigilijne”. Pod tym hasłem w sobotni poranek spotkała się młodzież z różnych klas technikum o profilu żywienia, która pod kierunkiem mgr inż. Anny Sawickiej i gościnnie uczestniczącej mgr inż. Anny Wójcik, udekorowała stół i przygotowała potrawy wigilijne. W potrawach zagościł m. in. łosoś, którego młodzież nie zawsze ma okazję posmakować, a jest on bardzo popularnym surowcem we współczesnej kuchni bankietowej. Oto przepis na potrawę, która dla wielu okazała się najsmaczniejsza. Filet z łososia zapiekany w sosie chrzanowym.
Składniki 750 g fileta łososia 1/3 litra mleka 2 łyżki mąki ½ kostki masła 1 szklanka tartego chrzanu 1 cytryna 12 różyczek blanszowanego brokułu sól, pieprz, gałka muszkatołowa olej
Przygotowanie Łososia pokrój na steki, dzwonka lub eskalopki przypraw. Przełóż do naczynia do zapiekania, wysmarowanego tłuszczem. W rondlu rozpuść masło, a w nim rozprowadź mąkę. Zagotuj, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zdejmij z ognia i mieszając intensywnie rózgą rozprowadź zasmażkę mlekiem. Gdy dokładnie wszystko się połączy, ponownie zagotuj mieszając i dodaj odciśnięty chrzan i sok z cytryny. Powstały sos nałóż na steki z łososia. Różyczki brokułu poutykaj pomiędzy rybę . Piecz w piekarniku o temperaturze 190 stopni C przez 15-20 minut.
Na świątecznie nakrytym stole nie zabrakło również tradycyjnych potraw wigilijnych, m. in. przekąsek ze śledzia, kapusty z grzybami, klusek z makiem, rolady z ryby w galarecie. Potrawy kusiły wyglądem i zapachem, i zapewniam, że smakowały równie dobrzem jak wyglądały.
|