W szkole realizowany jest dwuletni projekt unijny Profesjonalny pracownik gastronomii. Stwarza on młodzieży możliwość rozwijania umiejętności kulinarnych oraz prezentowania efektów swojej pracy. W dniu 19 września uczniowie klasy III i IV o profilu technik żywienia i gospodarstwa domowego przygotowali pod kierunkiem nauczycielek gastronomii – Anny Kmiołek, Anny Sawickiej i Anny Dubaj warsztaty kulinarne, zatytułowane: Śliwka nie tylko w kompocie.
Kulinarnym bohaterem spotkania była tytułowa śliwka – jej wartości odżywcze, znaczenie w diecie, odmiany i przede wszystkim apetycznie wyglądające i świetnie smakujące potrawy ze śliwek: kompot, powidła, knedle, pierożki, pudding ryżowy ze śliwkami, tarta ze śliwkami, serem maskarpone i płatkami migdałowymi, tarta ze śliwkami, półkruchy placek ze śliwkami, śliwki płonące (flambirowane), śledzie ze śliwkami, śliwki w szynce parmeńskiej oraz polędwiczki z serem camembert w sosie śliwkowym. Wszystkie potrawy zostały przygotowane przez uczniów klasy III i IV Tż, pod czujnym okiem p. Anny Kmiołek (koordynator projektu unijnego). Podczas spotkania, adresowanego do zaproszonych gimnazjalistów z Gimnazjum Nr 2, odbył się konkurs. Osoby, które wzięły w nim udział, otrzymały smaczne nagrody-słoiczek powideł śliwkowych oraz śliwki w czekoladzie.
Podczas obchodów Święta Śliwki głos zabrał członek Zarządu Powiatu Pułtuskiego – p. Witold Saracyn, który podkreślił ogromną rolę skutecznej edukacji zawodowej, prowadzonej w Zespole Szkół im. B. Prusa w Pułtusku. Za wzór dobrze wykwalifikowanych przyszłych pracowników postawił tegorocznych maturzystów – Tomasza Golianka i Daniela Podlasina, którzy podczas przyrządzania potraw zaprezentowali ogromne umiejętności kulinarne. Na koniec spotkania można było skosztować śliwkowych, pysznych potraw, z pasją przygotowanych przez uczniów ZSBP.
Święto śliwki - prezentacja multimedialna
|