Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

W szkole realizowany jest dwuletni projekt unijny Profesjonalny pracownik gastronomii. Stwarza on młodzieży możliwość rozwijania umiejętności kulinarnych oraz prezentowania efektów swojej pracy. W dniu 19 września uczniowie klasy III i IV o profilu technik żywienia i gospodarstwa domowego przygotowali pod kierunkiem nauczycielek gastronomii – Anny Kmiołek, Anny Sawickiej i Anny Dubaj warsztaty kulinarne, zatytułowane: Śliwka nie tylko w kompocie.

Kulinarnym bohaterem spotkania była tytułowa śliwka – jej wartości odżywcze, znaczenie w diecie, odmiany i przede wszystkim apetycznie wyglądające i świetnie smakujące potrawy ze śliwek: kompot, powidła, knedle, pierożki, pudding ryżowy ze śliwkami, tarta ze śliwkami, serem maskarpone i płatkami migdałowymi, tarta ze śliwkami, półkruchy placek ze śliwkami, śliwki płonące (flambirowane), śledzie ze śliwkami, śliwki w szynce parmeńskiej oraz polędwiczki z serem camembert w sosie śliwkowym. Wszystkie potrawy zostały przygotowane przez uczniów klasy III i IV Tż, pod czujnym okiem p. Anny Kmiołek (koordynator projektu unijnego). Podczas spotkania, adresowanego do zaproszonych gimnazjalistów z Gimnazjum Nr 2, odbył się konkurs. Osoby, które wzięły w nim udział, otrzymały smaczne nagrody-słoiczek powideł śliwkowych oraz śliwki w czekoladzie.

Podczas obchodów Święta Śliwki głos zabrał członek Zarządu Powiatu Pułtuskiego – p. Witold Saracyn, który podkreślił ogromną rolę skutecznej edukacji zawodowej, prowadzonej w Zespole Szkół im. B. Prusa w Pułtusku. Za wzór dobrze wykwalifikowanych przyszłych pracowników postawił tegorocznych maturzystów – Tomasza Golianka i Daniela Podlasina, którzy podczas przyrządzania potraw zaprezentowali ogromne umiejętności kulinarne. Na koniec spotkania można było skosztować śliwkowych, pysznych potraw, z pasją przygotowanych przez uczniów ZSBP.


Święto śliwki - prezentacja multimedialna





Poprawiony: poniedziałek, 29 października 2012 13:09
 
 
<<  Grudnia 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo