„Gastronomia wczoraj i dziś” to warsztaty w ramach projektu „Profesjonalny pracownik gastronomii”. Ich celem jest ukazanie różnic między kulinariami naszych babć, a współczesną gastronomią restauracyjną i bankietową.
Warsztaty te obejmują:
-staż u szefa kuchni restauracyjnej
-warsztaty "Nowoczesne techniki kulinarne"
-cykl warsztatów "Gastronomia wczoraj i dziś"
Dziewczęta i chłopcy na cyklicznych spotkaniach będą ćwiczyć umiejętności kulinarne, poznawać nowe trendy w gastronomii. Mamy nadzieję, że dostrzegą różnice między kuchnią naszych babć, a współczesną gastronomią. Na rok szkolny 2011/2012 przewidywane są następujące tematy spotkań kulinarnych w ramach warsztatów "Gastronomia wczoraj i dziś":
-święto jabłka
-potrawy z wołowiny,
-potrawy z grzybów,
-potrawy z ziemniaków,
-potrawy z kaszy,
-desery Europy
Warsztaty "Nowoczesne techniki kulinarne" prowadzone przez współwłaścicielkę Restauracji Moonsfera mieiszczącej się w Centrum Olimpijskim w Warszawie.
Gotowanie, smażenie, duszenie, wędzenie, pieczenie różnych surowców z użyciem nowych technik i specjalistycznego sprzętu gastronomicznego, w tym pieca konwekcyjno-parowego i kuchni indukcyjnych. |