PORÓWNANIE STRUKTURY EGZAMINU ZAWODOWEGO
WEDŁUG STARYCH I NOWYCH WYTYCZNYCH
STARA STRUKTURA EGZAMINU ZAWODOWEGO
|
NOWA STRUKTURA EGZAMINU ZAWODOWEGO
|
Egzamin obejmuje jeden zawód
|
Egzamin obejmuje jedną kwalifikację
|
Wymagania egzaminacyjne określone w standardach wymagań egzaminacyjnych
|
Wymagania egzaminacyjne określone w podstawie programowej kształcenia w zawodach
|
Dla absolwentów
|
Dla uczniów, absolwentów,słuchaczy, osób po kwalifikacyjnych kursach zawodowych i dla zdających w trybie eksternistycznym
|
Przeprowadzany jeden raz w roku
|
Przeprowadzany wiele razy w ciągu roku, w zalezności od zgłoszonych osób
|
ETAP PISEMNY
|
CZĘŚĆ PISEMNA
|
Test pisemny
|
Czesć I – 50 zadań zamkniętych wielokrotnego wyboru, sprawdzających wiadomości i umiejętności właściwe dla kwalifikacji w danym zawodzie
|
Częśc II – 20 zadań zamkniętych wielokrotnego wyboru, sprawdzających wiadomości i umiejętności związane z zatrudnieniem i działalnością gospodarczą
|
40 zadań zamkniętych wielokrotnego wyboru
|
Minimum 50 % punktów możliwych do uzyskania tj. 25 poprawnych odpowiedzi
|
Minimum 30 % punktów możliwych do uzyskania tj. 6 poprawnych odpowiedzi
|
Minimum 50 % punktów możliwych do uzyskania tj. 20 poprawnych odpowiedzi
|
Czas trwania 120 minut
|
Czas trwania 45-90 minut
Dokładny czas określony w informatorze dla zawodu
|
ETAP PRAKTYCZNY
|
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA
|
Wykonanie wylosowanego zadania praktycznego,
sprawdzającego praktyczne umiejętności
z zakresu kwalifikacji w danym zawodzie
|
Test praktyczny na stanowisku egzaminacyjnym
wyposażonym w sposób odpowiedni do zadania
egzaminacyjnego – jedno zadanie egzaminacyjne
|
Trwa 180 – 240 minut
Dokładny czas określony w informatorze
dla konkretnego zawodu
|
Trwa 120 – 240 minut
Dokładny czas określony w informatorze dla
zawodu przy konkretnej kwalifikacji
|
Minimum 75% punktów możliwych do uzyskania
|
Po zdaniu obu etapów egzaminu – dyplom
potwierdzający kwalifikacje w zawodzie
|
Po zdaniu obu części egzaminu – świadectwo potwierdzające kwalifikację w zawodzie w zakresie jednej kwalifikacji wydane przez okręgową komisję egzaminacyjną.
Po zdaniu wszystkich kwalifikacji w zawodzie i uzupełnieniu wykształcenia ogólnego na danym poziomie – dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe
|
Wynik egzaminu zawodowego ustala i ogłasza okręgowa komisja egzaminacyjna.
|
Wynik ustalony przez OKE jest ostateczny.
|
UWAGA! NOWA STRUKTURA EGZAMINU ZAWODOWEGO OBOWIĄZUJE obecne klasy PIERWSZE i DRUGIE Technikum i Zasadniczej Szkoły Zawodowej.
Wszelkie niezbędne i aktualne informacje na temat egzaminu zawodowego dla uczniów kończących szkołę znajdują się na stronach
Centralnej Komisji Egzaminacyjnej www.cke.edu.pl
Komunikat Dyrektora Centralnej Komisji Egzaminacyjnej z 20 sierpnia 2013 r. w sprawie terminów sprawdzianu, egzaminu gimnazjalnego, egzaminu maturalnego, egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie w 2014 roku
TERMINY EGZAMINU POTWIERDZAJĄCEGO KWALIFIKACJE ZAWODOWE
dla absolwentów wszystkich typów szkół prowadzących kształcenie zawodowe, którzy uzyskali świadectwo ukończenia szkoły w kwietniu lub czerwcu
1. Etap pisemny
* 23 czerwca 2014 r. (poniedziałek), godz. 12:00 – dla absolwentów wszystkich typów szkół prowadzących kształcenie zawodowe
2. Etap praktyczny
* od 24 do 27 czerwca 2014 r. – dla absolwentów techników, techników uzupełniających i szkół policealnych kształcących w tych samych zawodach, w których kształcą technika
(szczegółowy harmonogram przeprowadzania etapu praktycznego, o którym mowa w § 113 ust. 5 rozporządzenia, będzie zamieszczony na stronach OKE do 4 kwietnia 2014 r.)
* od 1 lipca do 8 sierpnia 2014 r. – dla absolwentów zasadniczych szkół zawodowych i szkół policealnych kształcących w tych samych zawodach, w których kształcą zasadnicze szkoły zawodowe
Egzamin pisemny trwa 120 minut, a egzamin praktyczny 240 minut.
Przekazanie przez okręgową komisję egzaminacyjną dyplomów do szkół – 29 sierpnia 2014 r.
INFORMATORY O EGZAMINIE POTWIERDZAJĄCYM KWALIFIKACJE ZAWODOWE
(STARA FORMA EGZAMINU)
TECHNIKUM
* technik budownictwa
* technik hotelarstwa
* technik obsługi turystycznej
* technik organizacji usług gastronomicznych
* technik żywienia i gospodarstwa domowego
http://www.bip.cke.edu.pl/?cid=140
INFORMATORY O EGZAMINIE POTWIERDZAJĄCYM KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
(NOWA FORMA EGZAMINU)
TECHNIKUM
* technik handlowiec
http://archiwum.cke.edu.pl/images/stories/0000000000000002012_informatory/informator_z121_522305_than.pdf
* technik organizacji reklamy
http://archiwum.cke.edu.pl/images/stories/0000000000000002012_informatory/informator_z144_333906_tor_popr.pdf
* technik usług fryzjerskich
http://archiwum.cke.edu.pl/images/stories/0000000000000002012_informatory/informator_z179_514105_tuf_popr.pdf
* technik żywienia i usług gastronomicznych
http://archiwum.cke.edu.pl/images/stories/0000000000000002012_informatory/informator_z187_343404_tziug_popr.pdf
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA
* kucharz
http://archiwum.cke.edu.pl/images/stories/0000000000000002012_informatory/informator_z033_512001_kuch_popr.pdf
* sprzedawca
http://archiwum.cke.edu.pl/images/stories/0000000000000002012_informatory/informator_z084_522301_sp.pdf
Przydatne linki:
http://cke.edu.pl/index.php/egzaminy-zawodowe-left
http://www.egzaminzawodowy.info/ |