Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Ryby i frutti di mare w Prusie

Kolejny raz mury Zespołu Szkół im. B. Prusa odwiedziła Pani Grażyna Uścińska, zaprzyjaźniona mistrzyni sztuki kulinarnej, współwłaścicielka restauracji Moonsfera i Okulska 7 w Warszawie. Restauratorka poprowadziła warsztaty oceny jakości, współfinansowane z Unii Europejskiej w ramach realizowanego w szkole projektu. Tematem warsztatów były ryby i owoce morza, których wybór na naszym lokalnym rynku jest niewielki. Młodzież oceniała jakość surowców, cechy świadczące o świeżości, pozyskała wiele cennych wskazówek, pozwalających na uniknięcie błędów podczas obróbki, obniżających jakość wyrobów gotowych. Uczniowie sporządzili potrawy z dzikiego łososia, makreli świeżej, ośmiornicy, krewetek, muli. Mogli po raz pierwszy w życiu zjeść świeżą ostrygę. Dzięki tym warsztatom uczniowie będą wiedzieli jak odróżnić dobrej jakości ryby i frutti di mare, jak wybierać spośród produktów dostępnych w naszych sklepach.

                                                                                                     Koordynator projektu- Anna Kmiołek-Gizara



 
 
<<  Kwietnia 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo