Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

                                            

8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, który został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques- organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.

W Zespole Szkół im. Bolesława Prusa Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania obchodzony był po raz pierwszy pod hasłem ,,Jem drugie śniadanie”.  Badania z 2010 roku pokazują, że około 40% uczniów rezygnuje ze spożycia śniadania. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, to dawka pozytywnej energii na cały dzień - zwłaszcza wtedy, gdy przed nami dzień wypełniony pracą lub nauką. Rozpoczynanie dnia bez posiłku, bądź niejedzenie między lekcjami, źle wpływa na samopoczucie, koncentrację uczniów i logiczne myślenie. Więc w czasie wzmożonego wysiłku umysłowego nie wolno pomijać śniadań! Ponadto jedząc regularnie śniadania, regulujemy swój metabolizm, co sprzyja utrzymaniu właściwej masy ciała.

Dobrze zbilansowane śniadanie powinno składać się z:

  • pełnowartościowego białka obecnego m.in. w produktach mlecznych (mleko, jogurt, twaróg), jajach, wędlinach,
  • węglowodanów złożonych obecnych m.in. w pełnoziarnistym pieczywie, otrębach, płatkach owsianych,
  • produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe, np. ryb, dobrej jakości margaryny,
  • warzyw i owoców, które są źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego sprzyjającego prawidłowej pracy przewodu pokarmowego.

Do 2020 r. we wszystkich krajach Unii Europejskiej ma być wprowadzona polityka promująca codzienne jedzenie śniadania.

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania został przygotowany w ramach projektu „Staż i praktyka atutem przyszłego pracownika” i był współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Uczniowie z klasy III Tż oraz II Tż pod kierunkiem p. Anny Wójcik przygotowali dla całej społeczności szkolnej drugie śniadanie, które było okazją do wspólnego zjedzenia posiłku. Na drugie śniadanie serwowano zdrowe kanapki, sałatki, granolę z jogurtem naturalnym, owoce, muffiny dyniowe, świeżo wyciskany sok warzywno-owocowy oraz wodę mineralną. W czasie przerw uczniowie mogli obejrzeć prezentację multimedialną na temat znaczenia pierwszego i drugiego śniadania w żywieniu, wartości odżywczej zdrowego śniadania, skutków nieregularnego spożywania posiłków, propozycji pełnowartościowych potraw śniadaniowych.

Akcja spotkała się z ogromnym zainteresowaniem uczniów.

 

                                                                                                          Anna Wójcik



 
 
<<  Grudnia 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo