Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Pracowite ferie w Prusie

Zespół Szkół im. B Prusa w okresie ferii zimowych nie świeci pustkami, korytarze pełne są uczniów i pracowników, gdzieś za ścianami trochę hałasu, skąd ten ruch?

Trwa realizacja projektu Nowy wymiar edukacji zawodowej, w ramach którego młodzież w okresie ferii uczestniczy w kursie barmańskim pierwszego stopnia, kursie baristycznym oraz zajęciach wyrównawczych z języka angielskiego.

Odnotowuje się stuprocentową frekwencję młodzieży na proponowanych zajęciach i kursach, co świadczy o trafnym wyborze dodatkowej oferty edukacyjnej i właściwym rozpoznaniu potrzeb młodzieży. Na frekwencję wpływa również przyjazna atmosfera i profesjonalne przygotowanie zajęć, których główną część stanowią ćwiczenia, co aktywizuje i zachęca młodzież do udziału.

Kurs barmański i baristyczny po raz kolejny prowadzi firma Barman Service z Katowic. Kurs barmański odbywa się pod kierunkiem mistrza barmaństwa Tomasza Szczęsnego, a kurs baristyczny prowadzi Katarzyna Górnicka.

Czas ferii to również intensywne remonty, przygotowujące klasopacownie do wyposażenia w profesjonalny sprzęt do nauki zawodu. W sprzęt baristyczno-kawiarniany wyposażana jest pracownia usług gastronomicznych, rozpoczął się także generalny remont sali, w której będzie mieścić się nowa pracownia technologii gastronomicznej. Dostawa wyposażenia powyższych pracowni zakończy się do końca lutego.

W czasie przerwy zimowej rozpoczęły się także staże. Młodzież klas uczących się w zawodach: kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik żywienia i gospodarstwa domowego uczy się zawodu poprzez pracę w kuchni i restauracji Domu Polonii w Pułtusku, Hotelu Mariott w Warszawie oraz restauracji Moonsfera w Centrum Olimpijskim w Warszawie. Łącznie w czasie ferii staż rozpoczęło 19 uczniów.

Pomimo, że szkoła uczestniczy w nowym projekcie unijnym, to jednocześnie trwają przygotowania do realizacji kolejnych, m.in. przygotowania do rekrutacji młodzieży na praktyki i staże zawodowe we Włoszech, odbywające się w okresie maj/czerwiec/lipiec 2014 oraz planowanie wyposażenia w pomoce dydaktyczne w ramach projektu systemowego realizowanego przez Starostwo Powiatowe w Pułtusku.


Kurs baristyczny:




Kurs barmański:



Zajęcia z języka angielskiego:




Staże:




Remonty:




Poprawiony: poniedziałek, 14 kwietnia 2014 08:44
 
 
<<  Maja 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo