Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Projekt unijny „Nowy wymiar edukacji zawodowej”

Projekt unijny „Nowy wymiar edukacji zawodowej” realizowany w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki „rozkręcił się” na dobre. W sobotnie ranki młodzież kierunków gastronomicznych Zespołu Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku ucząca się w Technikum i Zasadniczej Szkole Zawodowej spotyka się na zajęciach wyrównawczych z języków obcych oraz Warsztatach Kulinarnych.

Szczególnie chętnie w zajęciach z języków obcych uczestniczy młodzież klasy maturalnej, gdzie pod okiem doświadczonego lektora - Marianny Paliszewskiej, ćwiczy umiejętności językowe z zakresu języka zawodowego oraz przygotowuje się do egzaminu maturalnego. Młodzież w trakcie zajęć korzysta z profesjonalnie wyposażonej pracowni językowej, która powstała w trakcie realizacji projektu „Kreatywny absolwent na rynku pracy”.

Sobotnie poranki to również niezwykle ciekawe spotkania z Panią Grażyną Uścińską, właścicielką restauracji Moonsfera w Centrum Olimpijskim w Warszawie, z którą współpracujemy już od kilku lat.

30.11.2013r. na spotkaniu w ramach Warsztatów uczestnicy rozróżniali i charakteryzowali różne przyprawy i zioła oraz uczyli się rozbioru kulinarnego drobiu. Każdy otrzymał kurczaka, którego musiał podzielić na elementy, a następnie według własnego pomysłu przygotować do pieczenia. W pogotowiu z ogromem pomysłów czuwała Pani Grażyna. I tak powstały m.in. polędwiczki flambirowane z dodatkiem liczi i sosem z tapioką, udka pieczone z dodatkiem ananasa, owocu granatu, skrzydełka w gran masali, piersi pieczone w sosie jogurtowym, kurczak curry. Były to niezwykle cenne warsztaty, ponieważ na obowiązkowych zajęciach edukacyjnych niestety nie jest możliwe zapewnienie produktów spożywczych, ograniczają nas finanse.

Cieszymy się bardzo, że możemy uczniom oferować ciągle nowe, ciekawe zajęcia podnoszące ich kompetencje zawodowe, zaś szkoła dzięki projektom wzbogaca się w profesjonale wyposażenie przeznaczone do kształcenia zawodowego.

                                                                                             Anna Kmiołek-Gizara



Poprawiony: poniedziałek, 14 kwietnia 2014 08:55
 
 
<<  Maja 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo