Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Prezentacja wyników pracy stypendystów

15.06.2018 r. stypendyści – uczestnicy projektu „Mazowsze – stypendia dla uczniów szkół zawodowych w roku szkolnym 2017/2018” przedstawili na forum szkoły swój dorobek zawodowy. W ramach stypendium przygotowali projekty naukowo–badawcze, po uprzednim opracowaniu planu rozwoju zawodowego. Przedstawili kierunek rozwoju zawodowego, założone cele i sposoby ich realizacji, zaprezentowali podjęte działania oraz zakupy poczynione za otrzymane stypendium. Omówili w jaki sposób zakupione pomoce naukowe przyczyniły się do realizacji planu rozwoju zawodowego.

Pierwszym stypendystą prezentującym swój dorobek zawodowy był Grzegorz Bednarz. Temat którym się szczególnie interesował to „Dieta w sporcie”. Pełnił on rolę doradcy żywieniowego w naszej szkole i korzystając z wagi do pomiaru składu ciała z analizatorem, udzielał porad uczniom i nauczycielom.

Drugą stypendystką, która zabrała głos, była Kinga Sakowska. Jej kierunek rozwoju zawodowego to „Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym”, cel ogólny: „Określenie wpływu przyzwyczajeń żywieniowych dzieci w wieku przedszkolnym na ryzyko zachorowań w wieku dojrzałym”

Następnie zabrała głos Izabela Chodkowska. Kierunek rozwoju zawodowego Izabeli to „Nawyki żywieniowe młodzieży”, a cel ogólny który realizowała „Zbadanie nawyków żywieniowych uczniów klas o profil gastronomicznym oraz innych klas ZS im. B. Prusa w Pułtusku i przeprowadzenie analizy porównawczej”.

Kolejny stypendysta – Kacper Cendrowski, którego kierunkiem rozwoju zawodowego było „Zdrowe odżywianie młodzieży” zrealizował i omówił cel ogólny „Rozpoznanie u uczniów ZS im. B. Prusa poziomu wiedzy na temat składu i wartości odżywczej dostępnych na półkach sklepowych w naszym mieście produktów spożywczych oraz wpływu dokonanych wyborów na eliminowanie chorób cywilizacyjnych spowodowanych niewłaściwym odżywianiem”

Justyna Adamczyk przedstawiła „Wpływ sposobu odżywiania na powstanie i rozwój cukrzycy. Zasady postępowania dietetycznego w przypadku cukrzycy ciężarnych”. Celem ogólnym było „Pogłębienie czynników ryzyka sprzyjających powstawaniu i rozwojowi cukrzycy, w tym wiedzy na temat żywienia kobiet w ciąży chorych na cukrzycę”.

Stypendystka Patrycja Orłowska zajmowała się sposobem żywienia osób starszych.

Wszystkie cele stypendystów ZS im. B. Prusa zostały osiągnięte. Działania, które zaplanowali zrealizowane. Otrzymane stypendia uczniowie przeznaczyli na pomoce naukowe niezbędne do ich rozwoju zawodowego zgodnego z indywidualnym planem, który sobie założyli. Prezentując wyniki swojej pracy stypendyści zachęcili młodsze koleżanki i kolegów do udziału w kolejnej edycji projektu „Mazowsze – stypendia dla uczniów szkół zawodowych w roku szkolnym 2018/2019”. Opiekunami stypendystów były nauczycielki przedmiotów gastronomicznych ZS im. B. Prusa w Pułtusku Barbara Grąbczewska i Lidia Przybysz.    



                                                                                       

Poprawiony: poniedziałek, 25 czerwca 2018 11:04
 
 
<<  Kwietnia 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo