Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Wycieczka do Olsztyna

W ramach „Innowacji pedagogicznej – dietetyka” uczniowie ZS im. B. Prusa o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych (kl. I TŻ, II TŻ, III TŻ) oraz o profilu kucharz (kl. II K) uczestniczyli w wycieczce do Olsztyna na Uniwersytet Warmińsko – Mazurski. Uczniowie mieli możliwość wysłuchania wykładu „Jak rozpoznać produkt ekologiczny?” Wykład prowadził dr Wojciech Truszkowski. Wykładowi ekologicznemu towarzyszyło motto: „Przyszłość leży w tradycji – naturalność, lokalność i prostota budują zaufanie konsumentów”. Na wstępie wykładowca omówił czynniki wpływające na stan zdrowia człowieka:

  • styl życia – 50%
  • środowisko – 20%
  • uwarunkowania genetyczne – 20%
  • opieka zdrowotna – 10%

Następnie scharakteryzował choroby na tle wadliwego żywienia: miażdżycę, zawały serca, udary mózgu, choroby nowotworowe, osteoporozę, cukrzycę, otyłość, niedokrwistość, opóźnienie wzrostu i dojrzewania, niedobory witamin, obniżenie odporności ogólnoustrojowej. Prelegent zwrócił uwagę, że ciągle pojawiają się problemy podważające zaufanie klientów do bezpieczeństwa żywności.

Żywność ekologiczna (EKO = BIO = ORGANIC) – czy jest to ?

  • żywność naturalna?
  • Żywność z czystych ekologicznie regionów?
  • Zdrowa żywność?
  • Żywność tradycyjna?

Dowiedzieliśmy się, jakie są cechy żywności pożądane przez konsumentów. Wspólnie z prelegentem przeanalizowaliśmy, jakie są powody odejścia od zakupu produktu ekologicznego

  • Dylemat korzyści ekologicznych produktów i zewnętrzne efekty
  • Sytuacyjne warunki w miejscu sprzedaży
  • Problem zaufania
  • EKO znaczy drogo

Dowiedzieliśmy się, że żywność certyfikowaną kupuje już ok. 7% polskich konsumentów – głównie w specjalistycznych sklepach. Produkty ekologiczne są oznakowane specjalnymi znakami np. Eko liść – znak rolnictwa ekologicznego.

W trakcie wykładu uczniowie zapoznali się z procedurami dotyczącymi przyznawania certyfikatów produktom ekologicznym. Dowiedzieli się „Na czy polega wiarygodność znakowania ekologicznego i w jaki sposób znakowane są produkty ekologiczne?” Wykładowca przedstawił nam, jak przebiega system kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym.

Inna grupa uczestniczyła w warsztatach – „Rozmnażanie roślin doniczkowych – rola roślin w oczyszczaniu powietrza”. Uczniowie dowiedzieli się, że obecność roślin w miejsc pracy jest bardzo wskazana (szczególnie jeśli pracujemy przy komputerze). W tym względzie rola paprotki i zielistki jest nieoceniona. Zajęcia prowadziła p. dr inż. Beata Płoszaj – Witkowska z pracowni florystyki Katedry Ogrodnictwa.

Uczestnicy wycieczki zwiedzili również ogród botaniczny. Podziwiali drzewa owocowe, rośliny warzywne i przyprawowe. Uczniowie dowiedzieli się, jakie jest ich wykorzystanie w gastronomi i przemyśle spożywczym.

16 osobowa grupa uczniów naszej szkoły mogła poczuć się jak prawdziwi studenci. Uczniowie uczestniczyli bowiem w warsztatach (ćwiczeniach) „Ziemniak w różnych odsłonach – chipsy i frytki” w Katedrze Chemii Środowiska Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie. Zajęcia poprowadził dr hab. inż. Andrzej Żołnowski. Uczniowie - potencjalni studenci – poznali mechanizm ciemnienia ziemniaków, zarówno surowych jak i po ugotowaniu czy usmażeniu, dowiedzieli się jakie czynniki potęgują ten proces, jak jemu zapobiegać lub przynajmniej ograniczać.

Mieliśmy możliwość skorzystania z bardzo ciekawych wykładów, warsztatów i prelekcji, ponieważ dla Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie jesteśmy Szkołą Partnerską.

 

                                                                                                         Barbara Grąbczewska



 

 
 
<<  Lutego 2019  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728   

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo