Pod koniec października uczniowie klasy pierwszej Branżowej Szkoły I Stopnia Nr 2 rozpoczęli swoją przygodę związaną z praktyczną nauką zawodu kucharz. Na zajęciach praktycznych zaczęli wykonywać ćwiczenia, sporządzając potrawy z wykorzystaniem różnych grup warzyw.

31 października obchodzone jest Święto Dyni, w związku z tym zajęcia 2 listopada poświęcone były na przygotowanie potraw z wykorzystaniem tego warzywa. Dynia jest bogata w witaminy i minerały m.in. magnez, potas czy cynk. Stanowi też źródło białka i błonnika pokarmowego. Uczniowie po wysłuchaniu informacji na temat właściwości dyni, zostali podzieleni na grupy i przygotowali następujące potrawy:

1.       Placki z dyni w dwóch wariantach:

a)      na słodko z dodatkiem jabłek

b)      na słono z dodatkiem ziemniaków

2.       Krem z dyni

3.       Muffinki z dynią

4.       Ciasto z dynią i bitą śmietaną

Młodzież sumiennie i bardzo chętnie wykonała swoje zadania. Zaskoczeniem dla uczniów był fakt, iż z warzyw można sporządzać tak smaczne potrawy, których wcześniej nie mieli okazji spróbować.

                                                                                                   Nauczyciel przedmiotów gastronomicznych  - Elżbieta Błaszczyk

Ps. Kliknij w zdjęcie, aby obejrzeć je w całości :)

IMG_20211027_123305
IMG_20211102_102707
IMG_20211102_102715
IMG_20211102_104050
IMG_20211102_104209
IMG_20211102_104218
IMG_20211102_104653
IMG_20211102_104709
IMG_20211102_105435
IMG_20211102_105447
IMG_20211102_105749
IMG_20211102_105802
IMG_20211102_105831
IMG_20211102_110526
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14