Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Uczniowie Prusa na Ogólnopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych

 

Okres Bożego Narodzenia obfituje w różnego rodzaju wydarzenia o tematyce świątecznej. Odbywają się wystawy, kiermasze, pokazy, zajęcia i konkursy. 8 grudnia uczniowie Zespół Szkół im. B. Prusa zaprezentowali swoje umiejętności zawodowe w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie, gdzie uczestniczyli w IX Ogólnopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych „Kuchnia w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2017” oraz III Olimpiadzie kawy. W konkursie kulinarnym szkołę reprezentowali: Grzegorz Bednarz z kl. III TŻ i Oleh Pikhmantes z kl. II TŻ z opiekunem p. Lidią Przybysz. Tematem przewodnim była zakąska z karpia z dodatkiem cynamonu i chrzanu oraz danie główne z szynki, z dodatkiem piwa ciemnego, kardamonu i mrożonej żurawiny.

12 drużyn z najlepszych szkół gastronomicznych w całej Polsce, w dwuosobowych zespołach, przez 90 minut sporządzało  potrawy, a ich zmagania można było oglądać podczas transmisji na żywo na facebooku. Umiejętności kulinarne, poczucie estetyki i smaku zachwycało nie tylko szacowne jury (szefowie kuchni znanych warszawskich hoteli), ale wszystkich obecnych.

Po raz pierwszy Zespół Szkół brał udział w Olimpiadzie kawy. Szkołę reprezentował uczeń klasy IV Tż Kacper Cendrowski, towarzyszyła mu pani Anna Kmiołek-Gizara. Podczas zmagań młodzież musiała wykazać się znajomością tematyki kawy, umiejętnością parzenia espresso i cappuccino (Kacper zadanie wykonał w najkrótszym czasie) oraz niskim progiem wyczuwania różnych smaków naparów kawowych. Ostatecznie Kacper zajął  V miejsce.

Udział młodzieży w takich wydarzeniach kulinarnych pozwala na porównanie własnych umiejętności z koleżankami i kolegami z innych  szkół, uczy poprawnej rywalizacji, samooceny swoich umiejętności, pozwala na zaistnienie w branży gastronomicznej, jest inspiracją do realizacji pomysłów zawodowych. To również ciekawe doświadczenie dla nauczycieli.

 

                                                                                                                Kierownik szkolenia praktycznego



 

Poprawiony: środa, 13 grudnia 2017 11:29
 
 
<<  Maja 2018  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo