Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2017/2018:
Technik żywienia i usług gastronomicznych, Technik organizacji reklamy, Technik usług fryzjerskich

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2017/2018: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Kucharz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Grzybki (20 szt. – duże, 40 szt. – małe)

 

Normatyw surowcowy:

 

Ciasto:

•   mąka 0,5kg

•   margaryna 1 kostka

•   śmietana 18%  1 szkl

Krem:

•   mleko 0,5l

•   margaryna kostka

•   budyń waniliowy 1 opakowanie na 0,75 l mleka

•   cukier ¾ szkl

Polewa:

•    margaryna ¼ kostki

•    cukier 4 łyżki

•    woda 2 łyżki

•     kakao 1 łyżka

 

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto

2. Rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm. Wyciąć foremką (do babeczek) ciasto i wykleić zewnętrzną część foremki (kapelusz).

3.Następnie wyciąć ciasto foremką i zrobić w nim niewielki otwór (spód do grzyba). Z ciasta uformować wałeczki, końcówkę umoczyć w białku, a następnie w maku (nóżka grzyba).

4.Upiec każdy element oddzielnie na złoty kolor (najszybciej pieką się spody kapeluszy, najdłużej nóżki grzybów).

5.Upieczone elementy pozostawić do ostygnięcia.

6.Składniki na polewę włożyć do garnka, rozpuścić i delikatnie zagotować.

7.Gęstniejącą polewę nanosić pędzelkiem na kapelusze, pozostawić do zastygnięcia polewy.

8.Ugotować budyń. Do garnka wlać ¾ ilości mleka przeznaczonego na budyń, dodać  cukier, doprowadzić do wrzenia.

9.W pozostałym mleku rozpuścić budyń. Wlać do wrzącego mleka, zagotować, pozostawić do wystygnięcia.

10.Utrzeć margarynę, a następnie stopniowo dodawać budyń i ucierać.

11.Napełniać kremem kapelusze i składać grzybki.



 
 
<<  Kwietnia 2018  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo