Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2017/2018:
Technik żywienia i usług gastronomicznych, Technik organizacji reklamy, Technik usług fryzjerskich

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2017/2018: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Kucharz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Rogaliki z ciasta pólfrancuskiego drożdżowego z marmoladą

Normatyw surowcowy:

  • Mąka pszenna   300g
  • Drożdże    20g
  • Jaja    1 szt.
  • Żółtko  1 szt.
  • Cukier    60g
  • Tłuszcz    20g
  • Marmolada    150g
  • Mleko   100 cm³
  • Sól   3g
  • Tłuszcz do wałkowania ciasta   100g (masło 82%)
  • Tłuszcz do smarowania blach   10g

 

Sposób wykonania:

1.Przygotowć ciasto drożdżowe (mąka, drożdże, żółtko, cukier, tłuszcz, mleko, sól)

 o dość luźnej konsystencji, aby można je było łatwo wałkować, pozostawić do wyrośnięcia.

2.Wyrośnięte ciasto schłodzić, rozwałkować na płat w kształcie prostokąta grubości 1 cm.

3.Rozmiękczonym tłuszczem pokryć 2/3 płata, złożyć, rozwałkować ponownie do grubości 1 cm, złożyć na cztery, następnie rozwałkować na płat grubości 0,5 cm

i szerokości 20 cm.

4.Krajać trójkąty o podstawie 10 cm, nałożyć marmoladę i zwijać rogale.

5.Uformowane rogale układać na posmarowanych blachach w odstępie 4 cm do wyrośnięcia.

6.Po wyrośnięciu posmarować rogale masą jajową i piec w temperaturze 220ºC.



Poprawiony: środa, 11 października 2017 10:01
 
 
<<  Kwietnia 2018  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo