Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2017/2018:
Technik żywienia i usług gastronomicznych, Technik organizacji reklamy, Technik usług fryzjerskich

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2017/2018: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Kucharz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Ciastka półfrancuskie serowe „ślimaczki”

Normatyw surowcowy:

  • Ser twarogowy (chudy)  250g
  • Mąka pszenna   250g
  • Masło lub margaryna   250g
  • Żółtka  1 szt.
  • Cukier kryształ gruby lub brązowy  150g
  • Sól, cynamon  do smaku
  • Jaja do posmarowania ciastek  1 szt.
  • Mąka pszenna na podsypanie   50g

 

Sposób wykonania:

1.Twaróg przecisnąć przez praskę. Posiekać masło z mąką, twarogiem, żółtkiem i solą; krótko wyrobić do momentu połączenia składników, schłodzić około 40 minut.

2.Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na prostokąt o grubości 5 mm.

3.Cukier wymieszać z cynamonem i posypać nim ciasto.

4.Ciasto zwinąć w rulon z obu stron do środka.

5.Pokroić  rulon w plastry, ułożyć płasko na blasze; powierzchnię uformowanych ciastek posmarować roztrzepanym jajem.

6.Piec około 15 minut w piekarniku w temperaturze 180-200ºC.








Poprawiony: środa, 11 października 2017 09:58
 
 
<<  Lutego 2018  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728    

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo