Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2017/2018:
Technik żywienia i usług gastronomicznych, Technik organizacji reklamy, Technik usług fryzjerskich

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2017/2018: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Kucharz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Keks

Normatyw surowcowy

  • Margaryna 250g
  • Cukier 200 g
  •  Cukier waniliowy 10g
  • Jaja 5 szt
  • Mąka 300 g
  • Proszek do pieczenia 10g
  • skórka z cytryny
  • bakalie ( rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, skórka pomarańczowa kandyzowana  ) 150 g lub mieszanka keksowa
  • rum 40 ml

 

Wykonanie

1.Margarynę  utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać stopniowo żółtka i skórkę z cytryny.

2.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać stopniowo do- cały czas ucierając.

3.Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą

4.Rodzynki namoczyć w 1/3 szklanki gorącej wody, dodać rum.

5.Pozostałe bakalie (np. orzechy włoskie, skórka pomarańczowa) posiekać, dodać odsączone rodzynki, odrobinę mąki (by bakalie nie opadły na dno podczas pieczenia) i wszystko dodać do ciasta.

6.Wymieszać, przełożyć do formy keksowej (10 na 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).

7.Piec w rozgrzanym piekarniku ok 1 godz.

Uwaga orzechy powodują że ciasto po upieczeniu jest lekko szare

 

Wiewiórka ciasto

 

Normatyw surowcowy

  • 8 - jaj
  • 1,5 szklanki - cukru
  • 4 szklanki - mąki
  • 1 łyżeczka - sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
  • 1 przyprawa do piernika
  • 250 ml – oleju
  • 6 - jabłek
  • 1 szklanka - posiekanych orzechów włoskich
  • ½ szklanki rodzynek
  • 1,4 szklanki łatki migdałów do posypania

Wykonanie

Jajka wybić do miski, utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika. Wraz z olejem stopniowo dodać do utartych jajek i miksować.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Wsypać orzechy, rodzynki, wymieszać – tak, by ciasto obkleiło jabłka i bakalie. Przełożyć do dużej prostokątnej formy, natłuszczonej  i oprószonej mąką (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Wyrównać, posypać płatkami migdałów  i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 ̊ C. Piec ok 1 godz.

 

 

Śledzie na słodko

 

 

Normatyw surowcowy:

  • filety śledziowe solone 500 g
  • cukier 40 g
  • olej 100 cm3
  • ocet winny 80 cm3
  • koncentrat pomidorowy 80 g
  • cebula 300 g
  • rodzynki 150 g
  • liść laurowy, kilka ziaren gorczycy, ziele angielskie

 

Wykonanie:

1. Filety śledziowe namoczyć w mleku.

2. Cebulę pokroić w piórka.

3. Rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną cebulę.

4. Dodać cukier i chwilę smażyć.

5. Dodać ocet, liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, wymieszać, dusić ok. 15 min.

6. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

7. Zdjąć z ognia, dodać gorczycę i rodzynki, odstawić do ostygnięcia.

8. Śledzie pokroić na ukośne kawałki.

9. Układać w słoju warstwami: śledzie, sos, śledzie itd., odstawić do lodówki na 2-3 dni.

Szuba-  sałatka śledziowa

Normatyw surowcowy

  • 2-3 śledzie filety z octu
  • 2 cebule
  • 2-3 ugotowane ziemniaki
  • 2-3 ugotowane buraczki
  • 2-3 jaja
  • 5 ogórków konserwowych
  • 2 jabłka
  • sól, pieprz,
  • majonez

Wykonanie

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Nie rozgotować.
Układać w szklanym naczyniu (najlepiej o prostych bokach) warstwami:
-pokrojone w kostkę śledzie,
-majonez
-sparzoną i pokrojoną w kostkę cebulę,

-jabłka i ogórki pokrojone w kostkę

-majonez
-obrane i pokrojowe w kostkę ziemniaki, sól, pieprz
-majonez,
-pokrojone w kostkę buraczki lub starte na tarce o grubych oczkach, skropione sokiem

-białko jajek starte na tarce o grubych oczkach lub pokrojone w kostkę
-na wierzch  żółtko starte na drobnej tarce.
Sałatka jest najlepsza na drugi dzień.



Poprawiony: wtorek, 22 grudnia 2015 20:11
 
 
<<  Listopada 2017  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo