Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2017/2018:
Technik żywienia i usług gastronomicznych, Technik organizacji reklamy, Technik usług fryzjerskich

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2017/2018: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Kucharz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Czas jesieni obfituje w jabłka. Jabłko stało się w ostatnim czasie symbolem narodowym. Młodzież ZS B. Prusa solidaryzuje się z sadownikami i wykorzystuje jabłka do sporządzania potraw. Młodzi kucharze pragną w najbliższym czasie na łamach prasy zaproponować czytelnikom potrawy z wykorzystaniem warzyw i owoców z polskich upraw.

Tydzień I

Pierogi z jabłkami (10 porcji)

Normatyw surowcowy:

Ciasto:

•    mąka pszenna 1kg

•    jajo 1 szt.

•    woda 0,5l

Farsz:

•    jabłka ok 1,5 kg

•    cynamon

•    cukier ½ szk.

•    bułka tarta ½ szk.

Wykonanie:

1.   Z podanych składników zagnieść ciasto.

2.   Farsz do pierogów należy sporządzić porcjami, ponieważ jabłka rozdrobnione szybko podchodzą sokiem np. dzieląc składniki na pół . Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon, bułkę tartą, wymieszać i posłodzić.

3.   Formować pierogi.

4.   Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę, gotować 3 min od wypłynięcia.

Podawać ze śmietaną i z cukrem.




Poprawiony: poniedziałek, 06 października 2014 11:15
 
 
<<  Września 2017  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo