Przepis ze strony: www.przyslijprzepis.pl

 

Składniki:

Biszkopt jasny:

6 jaj

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

 

Masa z jabłek:

1,5 kg kwaśnych jabłek

2 galaretki cytrynowe

1 łyżeczka żelatyny

cukier do smaku


Masa śmietankowa:

500 ml śmietanki 30 %

3 łyżeczki żelatyny

1/2 szklanki wrzącej wody

3-4 łyżki cukru pudru


Do dekoracji:

50 g płatków migdałowych

 

Sposób wykonania: 

1.Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców.

2. Białka ubić na sztywno, ubijając porcjami dodawać cukier kryształ , następnie dodać żółtka. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać,wylać na blachę o wymiarach 22/36 cm. piec około 30 minut w temp. 170ºC. Wystudzić.

3. Jabłka obrać, opłukać, pokroić w kostkę, dusić pod przykryciem. Do miękkich jabłek dodać cukier, suche galaretki i łyżeczkę żelatyny, dokładnie wymieszać i przestudzić. Przestudzoną masę jabłkową wyłożyć na biszkopt i schłodzić.

4. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wody, po czym rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić.
Śmietankę ubić, pod konieć ubijania dodać cukier puder i ubijając wlać rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę wyłożyć na biszkopt z jabłkami wyrównać i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

 

Smacznego!