Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2017/2018:
Technik żywienia i usług gastronomicznych, Technik organizacji reklamy, Technik usług fryzjerskich

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2017/2018: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Kucharz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Nauczyciele Zespołu Szkół im. B. Prusa w trosce o rozwój zawodowy uczniów, uatrakcyjnianie procesu edukacyjnego, rozbudzanie pasji, wydobycie talentów, wskazanie możliwości dalszej edukacji, organizują spotkania z ciekawymi ludźmi z branży. Przykładem takiego działania było spotkanie 23.05.2017r. z Mistrzem Kulinarnym Marcinem Budynkiem.

Pan Marcin Budynek znany z programów TV m. in. Doradca Smaku, Wielki test o żywności, Kawa czy herbata, założyciel Akademii Kulinarnej z siedzibą w Augustowie, spotkał się z młodzieżą klas o profilu gastronomicznym w celu promocji mięsa wieprzowego.

Szef kuchni Marcin  Budynek jako jeden z autorytetów w świecie gastronomii realizuje wraz ze Związkiem Polskie Mięso program informacyjno-szkoleniowy z zakresu jakości mięsa wieprzowego, pod hasłem „Wybieram wieprzowinę”, skierowany do uczniów szkół gastronomicznych. Projekt  finansowany jest z funduszu promocji mięsa wieprzowego.

Spotkanie składało się z dwóch części. Część pierwszą poprowadził szef kuchni Marcin Budynek i dietetyk Judyta Szymkowiak. Była to prelekcja na temat:

- najpopularniejszych ras świń w Polsce i za granicą,

- systemu jakości PQS,

- klasyfikacji mięsa wieprzowego,

- zmian w walorach odżywczych mięsa wieprzowego w ostatnich 20 latach,

- zasad wyboru właściwej jakości wieprzowiny,

- podstawowych zasad postępowania podczas obróbki termicznej,

- nowoczesnych technik kulinarnych.

Część druga to przygotowywanie potraw pod okiem Marcina Budynka i jego ekipy. Młodzież przygotowała m.in.:

- marynowane polędwiczki z fondue z młodej sałaty rzymskiej z dodatkiem koziego sera,

- żeberka miodowo-imbirowe z pieczonymi burakami, wędzonymi śliwkami i zielonymi szparagami,

- burger z frytkami z selera i sosami np. pomarańczowym,

- suvlaki wieprzowe z grillowaną pitą, sosem tza tziki i salsą z marchewki i pomidorów,

- duszony boczek w glazurze z marchewką glazurowaną miodem i pomarańczami.

W trakcie spotkania z szefem kuchni najcenniejsze były jego liczne wskazówki technologiczne, których nie znajdziemy w żadnych książkach. Spotkanie to również wymiana doświadczeń, dyskusja o stanie polskiej gastronomii, o jakości kształcenia w branży gastronomicznej oraz wyposażeniu dydaktycznym szkół zawodowych w Polsce. Pan Marcin Budynek wskazuje, że projekty tego typu mają także na celu przekonanie uczniów do podjęcia pracy w wybranym zawodzie. Podkreślał, że praca w gastronomii jest atrakcyjna  również pod względem finansowym. Szef kuchni w restauracjach  zarabia 6-7 tys. zł, a w warszawskich hotelach min 10 tys. zł. Na rynku pracy jest ogromne zapotrzebowanie na każdą liczbę pracowników gastronomii.

A zatem, uczniowie, wasz wybór ścieżki edukacyjnej jest właściwy!!! Ci, którzy jeszcze nie są pewni jaką drogę wybrać, niech wybiorą gastronomię w Prusie!

Miło było również usłyszeć, że Zespół Szkół im. B. Prusa w Pułtusku jest jedną z niewielu szkół w Polsce z tak dobrą bazą dydaktyczną dla gastronomii.

Na zakończenie spotkania uczniowie otrzymali certyfikaty, profesjonalne noże szefa kuchni oraz fartuchy. Było kreatywnie, smacznie i bardzo aromatycznie. 



 

 

 
 
<<  Października 2017  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo